Toch is het inplannen van een sportmoment soms nog een hele opgave, laat staan het vinden van een geschikt momentje om te eten voor je work-out. Je hebt weinig tijd om te koken, maar wil wel een goede maaltijd voor het sporten. Welke maaltijden kun je op welk moment dan eigenlijk het beste nemen?

Voor het sporten

Om te voorkomen dat je van je stokje gaat tijdens het sporten, is het belangrijk om nooit op een lege maag te gaan sporten. Heb je geen tijd om een hele maaltijd te eten voor het sporten maar wil je toch snel iets wat energie geeft, zorg dan dat je een klein tussendoortje eet. Dit kan het beste iets lichts verteerbaars zijn, zoals een banaan of een plak ontbijtkoek. Als je toch wat meer tijd hebt om te koken voor het sporten, dan kan je een voedzame maaltijd klaarmaken. Deze voedzame maaltijd moet niet te zwaar op de maag liggen, want daar heb je alleen maar last van tijdens het sporten. Een flink bord pasta met geraspte kaas of een Hollandse stamppot kan je dus beter verruilen voor een salade of groenten met een stukje vlees of vis. Let er wel op dat er twee à drie uur tijd tussen je laatste eetmoment en het sporten zit, want op een pijnlijke steek zit niemand te wachten.

 

Tijdens het sporten

Soms is de planning niet ideaal en vlieg je halsoverkop vanuit college de sportzaal in. Om te voorkomen dat je halverwege omkomt van de honger en geen energie meer hebt, kan je zorgen dat je een klein tussendoortje in je tas bewaart. Dit kan bijvoorbeeld een stuk fruit zijn, een boterham of een snoepje. De suikers die hierin zitten, zorgen ervoor dat je net even die extra boost krijgt om vol te houden. Ook is het belangrijk voor je lichaam om goed te blijven drinken tijdens het sporten. Er bestaan mierzoete sportdrankjes voor wat extra energie, maar een flesje met water is natuurlijk ook prima.

 

Na het sporten

Eten na het sporten is eigenlijk de beste manier om je spieren te laten herstellen. Tijdens je work-out heb je namelijk geploeterd om al die calorieën te verbranden. Om deze energie weer aan te vullen, kun je het beste kiezen voor een maaltijd met voldoende koolhydraten en eiwitten. Je kunt bijvoorbeeld een goed gevulde smoothie maken, een couscoussalade met noten of een bruine bol met kaas en een eitje. Voor de afvallers onder ons is het belangrijk om niet alles er direct weer aan te eten onder het motto van ‘ik heb gesport, dus ik mag nu alles eten’. Dat verleidelijke patatje mayo kun je dus toch maar beter aan je neus voorbij laten gaan…

Heb je zelf nog een tip die je wilt delen? Laat dan een reactie achter.