1. Pin geld voor de hele week

Als het ook een gewoonte voor je is om alles met je pinpas te betalen, dan heb je soms niet door hoeveel geld je eigenlijk uitgeeft. Net die paar extra kopjes koffie in de kantine of één (ja ja) biertje in de stad, zorgen ervoor dat je aan het einde van de maand er krapjes bij zit. Een goed idee is daarom om aan het begin van de week een bedrag met jezelf af te spreken en dat te pinnen. Zo kun je makkelijk bijhouden waar je je geld aan uitgeeft en hoeveel geld je nog overhebt.

2. Check of je niet teveel betaalt voor je kamer

In elke stad vind je ze wel, de huisjesmelkers. Huisbazen die veel te veel geld vragen voor een kamertje van 13 m². De maximale huurprijs heeft niet alleen te maken met de oppervlakte van je kamer, maar ook bijvoorbeeld met hoeveel schuine wanden je hebt of met hoeveel studenten je het huis deelt. Daar zijn dus regels voor. Check daarom op www.huurcommissie.nl wat de maximale huurprijs van jouw kamer mag zijn.

3. Bewaar de kliekjes

Als je voor jezelf kookt, is het lastig om niet te veel klaar te maken. Er blijft meestal wel wat in de pan over, maar het is zonde om dit weg te gooien. Bewaar daarom de kliekjes in de koelkast of in de vriezer, zodat je het nog een andere keer kunt opeten. Als het net te weinig is voor één portie kun je er altijd nog wat sla en pasta doorgooien, zodat je alsnog een lekkere maaltijdsalade hebt.

4. Sla in bij aanbiedingen

Ongemerkt gebruik je heel wat producten als shampoo, crèmespoeling, deo of haarlak. Als het op is, kopen we vaak even snel een nieuwe bij de supermarkt of in de stad, maar dit kan veel goedkoper. Online kun je de folders bekijken van verschillende drogisten of voordeelshops om te kijken wat er in de aanbieding is. Er zijn vaak acties waarbij je 50% korting krijgt of waarbij je het tweede product gratis krijgt. Als je in één keer wat meer inkoopt, kan dit zeker schelen in je portemonnee en je hebt altijd je eigen minivoorraad in huis.

5. Eet samen met je huisgenoten

Heb je geen vriezer waarin je kliekjes kunt bewaren, of houd je niet van meerdere dagen hetzelfde eten? Zorg dan dat je samen eet met je vrienden, huisgenoten of jaarclub. Koken voor meer personen is in verhouding goedkoper, omdat je voordeelverpakkingen kunt inslaan.

6. Houd je servicekosten in de gaten

Niet zuinig zijn met gas, water en licht omdat je toch inclusief betaalt, slaat nergens op. Je betaalt namelijk een vast bedrag aan servicekosten, maar dat is een voorschot. Eens per jaar hoor je een afrekening te krijgen, waarin je overzichtelijk kunt zien wat de kosten waren voor het afgelopen jaar. Heb je te veel betaald (lees: minder verbruikt dan verwacht), dan hoor je het verschil terug te krijgen.
Beeld: Pixabay/NGi

Waar kun jij op besparen? Met de 'Vergelijk je Rijk'-calculator kun je jouw financiën in kaart brengen en krijg je inzicht in je inkomsten en uitgaven. De calculator vergelijkt jouw inkomsten en uitgaven met de landelijke gemiddelden van andere studenten in een soortgelijke situatie en geeft je bespaartips.