1. Update je cv

Wat een goede eerste stap is, is het updaten van je cv. Vermeld je eerdere bijbanen, eventueel commissie- en bestuurswerk en ook vrijwilligerswerk als je dat hebt gedaan. Daarnaast kan je vermelden of je bepaalde cursussen hebt gedaan, welke talen je beheerst en of je met programma’s zoals Excel of Photoshop kan werken. Een cv helpt je om een goede eerste indruk te maken. Het laat zien dat je al ervaring of affiniteit met het vak hebt en een cv is om praktische redenen handig voor de werkgever.

2. Bedenk of je doordeweeks, in het weekend, ’s avonds of ’s nachts wilt werken


Elke baan heeft andere werktijden. Bedenk eerst wat jou uitkomt. Wil je liever nachtdiensten draaien of heb je meer een ‘9-tot-5-mentaliteit’? Of zoek je een baan voor in de weekenden zodat je doordeweeks aan je studie kan zitten? Zodra je dat voor jezelf duidelijk hebt, kan je specifieker gaan zoeken. Bedenk welke banen je wanneer kan doen, zoals bijvoorbeeld een postsorteerder (vaak ’s nachts /’s ochtends), op een kantoor (vaak doordeweeks) of in een winkel/restaurant (vaak weekenden /doordeweeks).

3. Wil je een vaste bijbaan of liever af en toe wat bijverdienen?

Er is een natuurlijk een verschil tussen een vaste bijbaan en af en toe wat bijverdienen. Bij een vaste bijbaan heb je een regelmatige verplichting en dan kan het dus voorkomen dat je een keer een hele drukke week hebt, als je bijvoorbeeld tentamens hebt. Daarentegen heb je wel elke maand een vast inkomen waar je op kan rekenen. Als je af en toe wat bijverdient, heb je meer vrijheden. Zo kan je bijvoorbeeld seizoenswerk doen of via een uitzendbureau waarbij je aangeeft wanneer je wel en niet kan werken. Het nadeel hiervan is dat je niet een vast inkomen hebt waardoor je dus soms een krap bij kas kan zitten en geen leuke dingen kan gaan doen. Maar je kunt het ook zien als een voordeel, als je snel wat geld nodig hebt kun je een klus doen via een uitzendbureau; ze betalen wekelijks uit.

4. Kijk op vacaturesites


Als je een beetje weet wat je wilt kun je vervolgens op internet zoeken naar vacatures. Je kan via bepaalde vacaturewebsites, zoals Studentenbaan.nl, bij leuke baantjes terechtkomen. Via Google kan je veel websites vinden. Op de website kan je je zoekopdracht specificeren. Zo kan je aangeven in wat voor sector je wilt werken, in welke plaats, of je parttime, seizoenswerk of op oproepbasis wilt werken enzovoort. Zo maakt de website het je heel makkelijk om de perfecte baan te vinden.

5. Kijk op de website van het bedrijf waar je wilt werken

Weet je al bij welk bedrijf je wilt werken, kijk dan op hun website om te zien of ze nog vacatures open hebben staan. Als je een leuke vacature tegenkomt, reageer er dan ook meteen op. Wie weet hebben ze morgen de baan al aan iemand anders weggegeven.

6. Stap ergens binnen en vraag of ze nog iemand zoeken

Probeer ook vooral niet bang te zijn om ergens binnen te stappen of een bedrijf op te bellen om te vragen of ze nog werk voor je hebben. Je favoriete koffietent of kroeg bijvoorbeeld, of een kledingwinkel waar je zo vaak komt dat je er wel werknemerskorting zou willen.Zo weet je meteen wat de opties zijn en soms kan je dan al meteen een afspraak maken voor een gesprek.

7. Stap binnen van een studentenuitzendbureau

Een uitzendbureau kan ook een goede uitkomst bieden. Sommige zijn zelfs gespecialiseerd in studentenbijbanen. Deze hebben vaak flexibele baantjes, zodat je voor of na colleges of op roostervrije dagen kunt werken. Meestal werk je dan ook samen met andere studenten.

8. Vraag je vrienden of studiegenoten om tips

Je kan ook om je vrienden of studiegenoten vragen of zij nog iets weten. Soms kun je via via een hele leuke baan vinden. Misschien heeft jouw huisgenootje een ideale bijbaan die je zelf ook wel zou willen hebben. Vraag dan of hij je op de hoogte wil houden als er een nieuwe vacature is.

9. Houd alle opties open

Daarnaast moet je alle opties open houden. Wil je per se bij die ene koffietent bij jou om de hoek werken, maar zoeken ze op dit moment geen mensen? Ga dan niet zitten wachten, maar zoek door. Andere baantjes kunnen net zo leuk zijn.

tekst