1. Begin met dingen weggooien

Een grote oorzaak van een rommelige en onopgeruimde kamer is toch wel dat er niet normaal veel zooi te vinden is. Begin dus gewoon met selecteren, en gooi wat je niet gebruikt weg. Pak twee vuilniszakken, en verdeel de spullen die wegkunnen en die je wil houden over de twee zakken (en zorg dat je niet de verkeerde zak weggooit). Richt vervolgens alles opnieuw in, en je kamer zal er meteen een stuk rustiger uitzien.

2. Probeer bepaalde gewoontes te stoppen

Het bekende liedje: je zooi ’s ochtends van de stoel naar je bed, en ’s avonds weer lekker teruggooien. Dit zijn dingen waardoor je kamer binnen een mum van tijd weer een drama is. Hier moet je proberen vanaf te komen. Probeer je bijvoorbeeld te beperken in wat je op de stoel smijt. Gooi kleren in de was, en berg dingen meteen op. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het scheelt toch echt.

3. Zet je kamer niet te vol

Een van de grootste valkuilen: je kamer nadat je flink aan de slag bent gegaan gewoon weer volstouwen met nieuwe prulletjes. Een muur vol met posters is niet meteen rommelig, maar kan wel voor een druk gevoel zorgen. Wanneer je je kamer wat rustiger houdt, valt het ook sneller op als er dan bijvoorbeeld vieze was ligt. Hierdoor ruim je dit (meestal) sneller op.

4. Koop opbergdozen

Te weinig ruimte of te gehecht aan je onzin-zooi? Koop van die opbergdozen, en gooi alles daar lekker in. Zet deze vervolgens onder je bed, en weg rommel. De kunst is nu weer om die dozen zelf een beetje normaal te houden, ook hier zijn manieren voor. Plak er bijvoorbeeld stickers op waar je op zet wat er in zit, en probeer alles een beetje te sorteren. Zo hou je ook alles onder je bed netjes.

5. Maak iets moois van je kamer

Ook dit werkt heel erg goed: geef je kamer een mooie make-over, of richt hem zo in, dat je er trots op bent. Als je je kamer mooi vindt wanneer deze is opgeruimd, doe je ook sneller moeite om dit zo te houden. Een kamer die ook opgeruimd verschrikkelijk lelijk is, gaat namelijk niemand opruimen. Heb je nou een kamer die écht niet te redden valt? Kijk bijvoorbeeld je huisgenoten eens lief aan, zij helpen je vast in ruil voor een biertje na afloop.