1. Inzicht

Als het je maar niet weet waar je geld blijft, is het allereerst belangrijk om inzicht te krijgen in je financiën. Het begin van het jaar is daar het ideale moment voor: maak een frisse start! Pak je internetbankieren erbij en noteer waar jouw geld aan opgaat. Er zal ook vast wat in het lijstje staan dat je wel kunt missen.

 

2. Schrijf je uit en zeg abonnementen op

Sponsor jij de sportschool en gaat dat de komende tijd niet veranderen? Zeg je abonnement op en zet het geld dat je daarmee bespaart opzij. Hetzelfde geldt voor abonnementen voor tijdschriften en kranten. Kun je echt niet zonder je lijfblad, check dan of-ie niet te lezen is in de UB. Kijk ook of je dat ‘abonnement’ voor het goede doel dat je op straat is aangesmeerd door die knappe chick of hete gast kunt stopzetten (en zo niet: verlagen).

 

3. Automatisch sparen

Stel bij je internetbankieren in dat je maandelijks een vast bedrag overmaakt naar je spaarrekening. Doe dit bij voorkeur in het begin van de maand, als je rekening nog vol staat. Blijkt aan het eind dat je het écht nodig hebt, kun je het altijd nog terugboeken.

 

4. Kleingeld sparen

Gooi kleine muntjes uit je portemonnee regelmatig in een spaarpotje. Je zult dat kleingeld waarschijnlijk niet missen, maar alles bij elkaar kan het aardig oplopen.

 

5. Folders uitpluizen

Je hebt er misschien niet zoveel zin in, maar het bespaart je écht geld: mensen die fanatiek folders van supermarkten doorspitten, doen hun boodschappen 33 procent goedkoper. Kijk, dat tikt lekker aan.

 

6. Bespaar in het dagelijks leven

Volg deze tips over besparen in het dagelijks leven op, en zet wat je aan het eind van de maand overhoudt op je spaarrekening.

 

7. Sparen = besparen

Heb je na al dat gespaar een aardig bedrag op je rekening staan, probeer dan voor volgend jaar je collegegeld in één keer over te maken. Dan hoef je meestal minder of geen administratiekosten te betalen. Ook verzekeringen geven vaak korting als je het jaarbedrag in één keer betaalt in plaats van in termijnen. Zet dan wel het geld dat je maandelijks zou betalen op je spaarrekening, zodat je het volgend jaar weer op deze manier kan doen.

 

Met dank aan Greatist