1. Motiveer jezelf

Maak een lijstje met redenen waarom je écht wilt stoppen met roken. En maak dan ook meteen even een lijstje met positieve gevolgen als je stopt (betere conditie, geld besparen). Dan kun je ze tijdens een moeilijk moment er snel bij pakken.

 

2. Zorg dat iedereen weet dat je gestopt bent

Vrienden, familie, collega’s: zorg dat iedereen weet dat je gestopt bent. Op die manier kom je minder snel in de verleiding als iemand je meevraagt voor een rookpauze. Iedereen weet immers dat je gestopt bent. En mocht je aanstalten maken om een sigaret te pakken, kan iemand je erop aanspreken.

 

3. Ken je zwakke punten

Op welke momenten krijg jij het meeste zin in een sigaret? In de kroeg, tijdens het eten, na de seks? Zorg dat je je zwakke punten kent, dan kun je van tevoren bedenken hoe je de verleiding gaat weerstaan.

 

4. Beloon jezelf

Stoppen met roken is moeilijk. Je mag dus best trots zijn op jezelf als je het al een week of maand volhoudt. Beloon jezelf daarom! Zet bijvoorbeeld het geld dat je anders aan sigaretten zou uitgeven, opzij voor iets wat je graag zou willen hebben.

 

5. Zorg dat je er niet alleen voor staat

Gedeelde smart is halve smart. Het beste zorg je ervoor dat je een groep mensen om je heen hebt die in hetzelfde schuitje zitten. De kans dat je het volhoudt is groter als je elkaar kunt steunen.

 

6. Zoek iets te eten

Elke keer als je de neiging voelt om een sigaret op te steken, kun je een alternatief in je mond stoppen. Lolly’s, kauwgum of juist iets gezonds zoals wortels. Heb je toch iets te doen.

 

7. Mediteer

Rokers die aan mindfulness doen, schijnen makkelijker te kunnen stoppen. Dus neem af en toe even een momentje voor jezelf waarbij je let op je ademhaling. Baat het niet, dan schaadt het ook niet.

 

8. Accepteer hulp

Lukt het je niet in je eentje? Bij de drogist is een heel schap voor stoppers. Wie weet geven nicotinepleisters je net dat zetje dat je nodig hebt.


Bron: Greatist
Beeld: Pixabay/Unsplash