1. Eet nog wel een beetje ongezond

Je hoeft echt je favoriete snacks niet compleet gedag te zeggen. Als je je meteen in het compleet gezonde eten stort, is de kans dat je het volhoudt niet zo groot. Gun jezelf af en toe wel wat ongezonds (lekkers!). Eet bijvoorbeeld 80% van de tijd gezonde, voedzame producten, en gebruik die andere 20% om jezelf ook een beetje te belonen.

 

2. Gezonde(r) snacken

Natuurlijk wil je graag een brownie bij dat kopje koffie tijdens colleges door, of kun je geen thee drinken zonder een koektrommel ernaast. Maar probeer de tijd tussen maaltijden te overbruggen met gezonde(re) snacks. Neem bijvoorbeeld groente mee naar je studieplek.

 

3. Eet met de seizoenen mee

Gezond eten duur? Niet als je let op wat er in het seizoen is. Deze groenten en vruchten zijn over het algemeen goedkoper, maar ook lekkerder.

 

4. Wees creatiever

Probeer je snacks of je ‘genietmomenten’ slimmer te maken. Aardbeien met chocola zijn heel lekker, en bevatten ook nog eens fruit!

 

5. Wat voor eter ben jij?

Hoe je je voelt kan flink bepalen wat je eet. Helemaal als het om stress gaat. Zeg nou zelf: in een tentamenweek ben je toch minder geneigd om gezond te eten – terwijl je het dan juist nodig hebt. Kijk eens op een rustig moment hoe jouw eetpatroon verandert in emotionele of stressvolle tijden, en bedenk hoe je dat aan gaat pakken. Als dat moment dan is gekomen, weet je hoe je kunt reageren.

 

6. Maak feestjes en feestdagen iets gezonder

Je hoeft je voornemens echt niet meteen aan de wilgen te hangen als er een feestje aan komt. Er zijn genoeg snacks die redelijk gezond zijn, maar toch erg lekker. Voorbeelden: een wrap met sla en zalm of een ‘caprese-stick’ (tomaat, mozzarella en basilicum op een prikker). Bedenk: met kleine aanpassingen kun je ook een eind komen.

wraps pixabay swissbanana

7. Besteed aandacht aan je eten

Zit jij altijd voor de tv als je alleen eet, of word je op een andere manier afgeleid? Probeer dan eens echt aandacht te geven aan je eten. Tv uit, smartphone weg en concentreer je op wat je naar binnen stopt. Als je eet terwijl je afgeleid bent, stop je vaak ongemerkt meer in je mond.

 

8. Denk niet te veel na over het eten

Spelt, tarwegras, quinoa, als we foodlovers moeten geloven, is behalve superfoods, niets meer gezond. Maar gebruik een beetje gezond verstand, en je boekt al winst. Bovendien: als je te lang nadenkt of je iets wel of niet eet, is de kans groter dat je voor jezelf probeert te verantwoorden waarom je iets wél mag eten. En dat is meestal geen bijster gezond voedsel.

 

9. Start de dag gezond

Begin je dag met een gezond ontbijt. Ook als je ’s ochtends eigenlijk geen hap door je keel kunt krijgen, is het een goed idee om hier een gewoonte van te maken. Het wordt in onderzoeken namelijk gelinkt aan gewichtsverlies en op gewicht blijven. Helemaal als je ontbijt voedzaam en rijk aan vezels en proteïne is. Nog iets: als je de dag met iets zoets begint, is de kans groot dat je door de dag heen ook meer behoefte aan zoet hebt.

 

10. Zoek een partner in crime

Als iedereen om je heen wel aan het schransen is, is het fijn als er nog iemand in jouw situatie zit. Zoek in je omgeving dus een buddy die ook gezonder wil eten, de kans is groter dat je dan je voornemens langer volhoudt. Niemand gevonden? Zoek dan eens naar Facebookpagina’s of zoek op Twitter of Instagram naar inspirerende accounts.


Bron: Greatist
Coverbeeld: Pixabay/jeshoots.com