1. Sporten kan altijd en overal

Of je nu weinig tijd, weinig geld of geen zin hebt om helemaal ergens heen te fietsen, je kunt altijd sporten.

 

2. Motiveer jezelf

Bedenk waarom je zo graag wilt sporten: om af te vallen, strakker of gespierder te worden, je met wat meer zelfvertrouwen op het strand begeven komende zomer of om deel te kunnen nemen aan een hardloopwedstrijd? Als je een keer geen zin hebt, denk dan even terug aan waarom je ook alweer ‘zo graag’ meer wilde sporten. Wat kan helpen is dat je je sportactiviteiten bijhoudt, zodat je ziet hoe ver je al bent gekomen of je doel (een strakker of gespierder lichaam) visualiseren.

 

3. Formuleer een concreet doel

Je houdt het langer vol als je een concreet doel formuleert, bijvoorbeeld: ‘ik wil over twee maanden 30 minuten achter elkaar kunnen hardlopen zonder tussendoor te stoppen’ of ‘ik ga een 30-dagen fitnessplan volgen’ of ‘ik wil de komende twee maanden minimaal drie keer per week een uur sporten en ga op maandag, woensdag en zaterdag naar de sportschool’. Hoe concreter het doel, hoe groter de kans dat je het volhoudt.

 

4. Als je niet veel tijd hebt, doe dan een interval-workout

Pluk een video van YouTube en in 10 minuten kun je een interval-workout doen waarmee je niet alleen je uithoudingsvermogen traint en vet verbrandt tijdens die 10 minuten, maar ook daarna.

 

5. Sport ’s ochtends

Behalve dat sporten vóór het ontbijt voelt als een goede start van je dag, heb je het ook maar ‘gehad’. ’s Avonds willen er nog wel eens sociale plannen je sportplannen in de war gooien. ’s Ochtends niet – of het moet zijn dat je jezelf je bed niet uit kunt slepen.

wekker pixabay vranystepan
Beeld: Pixabay/vranystepan

 

6. Zorg dat workouts voorbij vliegen

Lessen volgen in een klasje, naar de sportschool of hardlopen met een vriend of vriendin of juist helemaal alleen, maar met een playlist met je favoriete muziek, zorgt ervoor dat een workout voorbij vliegt. Bepaal voor jezelf wat dat is.

 

7. Sport onbewust

Er zijn ook activiteiten waarbij je onbewust (veel) calorieën kunt verbranden: lopen of fietsen naar college in plaats van de bus of tram te pakken, veel boodschappen ineens doen zodat je veel moet tillen, de trap pakken in plaats van de lift, je kamer schoonmaken of je bed opmaken.

 

8. Houd je resultaten (online) bij

Als je een schema volgt of een fitness- of hardloop-app gebruikt, kun je bijhouden wat je al gedaan hebt. Je kunt zien of je bijvoorbeeld sneller bent geworden, de workouts afstrepen die je hebt gedaan (net als een to do-list werkt dat motiverend) of je kunt je resultaten delen op social media, zodat iedereen ziet hoe goed jij bezig bent.

 

9. Houd het tenminste 21 dagen vol

Wetenschappers hebben aangetoond dat pas als je 21 dagen achter elkaar iets doet, het een gewoonte wordt. Voordeel van het tenminste 21 dagen volhouden is ook dat je dan al resultaat begint te zien van je inspanningen, wat je ook motiveert om door te gaan.