1. Mediteren

Mediteren kun je in dit geval heel breed opvatten, het gaat erom dat je regelmatig je hoofd leegmaakt. Of jij dat nu in lotushouding doet of wandelend, dansend of op welke manier dan ook, dat maakt niet uit.

 

2. Lachen

Lachen is gezond! Het zorgt ervoor dat spanning van je afglijdt. Ook heeft het positieve effecten op relaties, geestelijke gezondheid, de manier waarop je op stress reageert en vermoeidheid.

 

3. Sporten

Als je stress hebt, is de kans groot dat je dingen als sporten het eerste schrapt uit je planning. Niet zo’n goed idee: door te sporten maak je endorfine aan (nog nooit van de runner’s high gehoord?) waardoor je stress (voor even) verdwijnt.

 

4. Neem een dier

Huisdieren activeren de aanmaak van oxytocine, een hormoon dat ervoor zorgt dat je stress vermindert. Als je huisgenoten toevallig niet zo enthousiast zijn over dat plan: het is niet bekend of dat ook werkt bij goudvissen. Het heeft namelijk te maken met de interactie tussen mens en dier.

 

5. Neem regelmatig een massage

Dit heeft geen uitleg nodig (toch?).

 

6. Luister vaker naar muziek

Muziek werkt relaxend. Helemaal klassieke muziek, het vermindert angst, woede en stress.

muziek luisteren pixabay kaboompics

7. Probeer (herstellende) yoga

Herstellende (of restorative) yoga gaat om rust en kalmte. Deelnemers aan een onderzoek (gepubliceerd in een vakblad over kanker) gaven aan dat de yoga bijdroeg aan positieve veranderingen in hun mentale gezondheid en kwaliteit van leven.

 

8. Word een crea-bea

Kies een creatieve hobby en richt je daar af en toe op. Volgens verschillende onderzoeken vermindert kunst-therapie (waarbij je zelf kunst maakt) stress.

 

9. Duik tussen de lakens

Seks zorgt ervoor dat je minder heftig reageert op stressvolle situaties. Win-win!

 

10. Neem af en toe een relax-pauze

Maak er een gewoonte van: neem minimaal vijf minuten per dag om even te relaxen. Ook al moet je het inplannen of een reminder op je telefoon zetten; die vijf minuten zijn om te ontstressen. Zelfs in tentamenperiodes heb je daar wel tijd voor.

 

Bron: Greatist