1. Stel een realistisch doel

In een paar maanden een derde van je gewicht kwijtraken is niet haalbaar. Hoe onrealistischer je doel, hoe groter de kans dat je na een poosje het bijltje er helemaal bij neergooit. Kijk naar je eigen routine, leefstijl en feestjes die eraan komen, en bedenk dan wat realistisch is.

 

2. Krachttraining

Vooral vrouwen zijn bang voor krachttraining en doen alleen aan cardio. Maar als je wilt afvallen, is een combinatie misschien een beter idee. Als je aan krachttraining doet, worden je spieren steviger, wat betekent dat je er ‘strakker’ uitziet. Spieren zijn dan wel zwaarder dan vet, maar je zult het verschil in je uiterlijk zien. Ook zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat iemand met sterke spieren meer calorieën verbrandt terwijl hij rust, dan iemand met minder sterke spieren.

 

3. Vergeet het mentale gedeelte niet

Als je al tijden met je gewicht worstelt, dan is afvallen ook een mentale uitdaging. Het is best lastig om positief te blijven, maar dat is wel belangrijk. Heb je positieve verwachtingen, dan is de kans groter dat je daadwerkelijk afvalt. Moeilijk? Bedenk maar eens hoe het is als je je doelen behaald hebt. En vergeet ook niet de redenen waarom je wilt afvallen.

 

4. Vervang ongezond voor gezond

Met alleen sporten ga je het niet redden – ook je eetpatroon moet je aanpakken. Om niet meteen alles om te gooien, kun je er ook voor kiezen om bepaalde onderdelen van je maaltijd te vervangen door een gezondere optie. Het toetje, bijvoorbeeld.

 

5. Water drinken

Het is een goed idee om water te drinken. Allereerst als vervanging van ongezonde, suikerrijke drankjes, maar ook om te zorgen dat je sneller vol zit. De kans dat je meer eet dan nodig, is dan kleiner. Bovendien zien je hersenen dorst soms aan voor honger. Als je genoeg drinkt, heb je daar geen last van.

water drinken pixabay teranori

6. Houd een eetdagboek bij

Als je elke dag opschrijft wat je eet, krijg je snel inzicht in je eetpatroon en eventuele valkuilen. Bovendien word je kritischer op wat je eet. Je weet immers dat je het daarna in je eetdagboek moet noteren…

 

7. Maak je porties kleiner

Eet je dat extra bord omdat je echt nog trek hebt, of omdat het eten gewoon lekker is? In dat laatste geval is een tweede keer opscheppen echt niet nodig.

 

8. Eet langzaam

Het duurt even voordat het signaal ‘vol’ van je maag naar je hersenen gaat. Probeer daarom eens wat langzamer te eten en heel bewust je voedsel te kauwen. Dan geniet je er extra van en zit je eerder vol.

 

Bron: Greatist