1. Liften

Voor de echte avonturiers is liften een absolute must. Langs de weg en bij tankstations op zoek naar mensen die een plekje over hebben in de auto en soms uren wachten in de brandende zon of stromende regen. Je moet er maar tegen kunnen. Gelukkig zijn er genoeg mensen die hun ervaring graag willen delen. Er bestaat een speciale lift-wiki die lifters in spe van de nodige informatie voorziet.

2. Carpoolen

Het klinkt misschien verre van sexy maar carpoolen is eigenlijk een ideale manier om goedkoop te reizen. Het is misschien het best te omschrijven als betaald liften op afspraak. Carpoolen kan via website als www.mitfahrgelegenheit.de en www.blablacar.nl. Veel goedkoper dan bus, treinen vliegtuig maar met net wat meer zekerheid dan liften.

3. Couchsurfing

Wat overnachten betreft is couchsurfen zonder twijfel de goedkoopste en meest sociale optie. Je logeert bij onbekenden in ruil voor een pak stroopwafels, een homp kaas of een flesje wijn en een etentje. Daarvoor in ruil krijg je alle ins-en-outs van de stad waar je verblijft. Couchsurfen is ideaal als je van plan bent om alleen of met zijn tweeën een nieuwe stad te ontdekken, bij grotere groepen wordt het lastig.

4. Airbnb

Hotels zijn in het hoogseizoen onbetaalbaar en ook hostels zijn niet altijd goedkoop. Airbnb is volgens menig reiziger een goed alternatief. Als je weg gaat kun je zelf je kamer, studio of appartement aanbieden en andersom is er in bijna elke stad wel iemand die zijn huis voor een klein prijsje aanbiedt. Zo heb je low-budget je eigen plekje om naar terug te keren na een museumbezoek of een avondje stappen.


5. Vrijwilligerswerk

Idealisten kunnen hun vakantie ook op een nuttige manier besteden. Engels les geven in Nepal of werken in een weeshuis in Afrika? Via verschillende website zoals

www.projects-abroad.nl en www.wereldwerk.eu kun je in verschillende landen genieten van je vakantie en nog een steentje bijdragen ook. Kijk bij vrijwilligerswerk met kinderen trouwens wel uit: dit zou negatieve invloed kunnen hebben op de kinderen.


6. Werk

Voor de echte werkpaarden is de werkvakantie misschien het meest weggelegd. Druiven plukken in Frankrijk, werken als receptionist in een hostel in Ierland? Het kan allemaal. In ruil voor kost en inwoning kun je vaak aan de slag. Zo houd je op de vrije en dagen en avonden geld over voor een tequila sunrise en andere leuke dingen.