1. Plannen

Als je hoopte op een magisch trucje: helaas. Plannen is toch de beste manier om ervoor te zorgen dat je genoeg tijd kunt besteden aan studeren. Heb je vaste uren waarop je werkt, dan kun je het studeren al een tijd van tevoren inplannen. Word je regelmatig gebeld om extra te werken, dan is het verstandig dat je een overzicht hebt. Maak een planning voor je studeerwerk en zet dat ook in je agenda. Dan kun je heel gemakkelijk zien of je überhaupt tijd hebt om te werken. Vergeet ook niet af en toe wat tijd voor leuke dingen te blokkeren!

2. Stel prioriteiten

Belangrijke tentamens halen terwijl je 30 uur werkt en ook af en toe nog wilt slapen – nee, dat is niet haalbaar. Wat is belangrijker: goede cijfers halen of geld verdienen zodat je je collegegeld daadwerkelijk kunt betalen? Stel voor jezelf prioriteiten en wees niet teleurgesteld dat je niet alles voor 100% kunt doen.

3. Zorg voor jezelf

Nachten doorhalen is niet gezond – helemaal niet in de tentamenweek. Of je nu doorhaalt om de laatste informatie in je hoofd te stampen, of omdat je in de kroeg werkt: tijdens belangrijke weken van je studie kun je er beter voor kiezen om dat niet te doen.

Bron: USA Today