Doe een bestuursjaar

Oke, een jaartje in het bestuur van de verenging kost je aardig wat tijd. Maar denk eens aan de voordelen die je van zo’n jaar kunt hebben. Zo kom je bijvoorbeeld veel in contact met bedrijven waar de vereniging mee samenwerkt. En ja: wanneer je over een paar jaar aan de bak moet zou je zomaar iets aan dit contact kunnen hebben. Dat brengt gelijk skill nummer twee met zich mee: je leert het netwerk van de vereniging (en van jezelf) uitbreiden en onderhouden. Een vaardigheid waar je nog veel jaren plezier van gaat hebben, geloof ons.Natuurlijk leer je in iedere bestuursfunctie leidinggeven: dit is altijd handig wanneer je later hogerop wilt komen op de carrièreladder. Maar welke functie sluit het best aan bij welk beroep?

Praeses

Als toekomstig manager moet je natuurlijk gaan voor de functie van praeses: je leidt de vereniging en het bestuur zelf. Je kunt hierbij (helaas) niet altijd de baas spelen, maar je zult moeten leren compromissen sluiten tussen verschillende mensen binnen de vereniging, om maar iets te noemen.

Ab actis

Toekomstige communicatiedeskundigen kunnen veel profijt hebben van een jaartje ab actis: je leert in deze functie agenda’s beheren en onderhouden en je kunt na dit jaar uitstekend notuleren. En anders is er wel een taak voor jou weggelegd als pr-medewerker (zie hieronder).

Fiscus

Ben je een financieel wonder? Dan is de functie van fiscus geknipt voor jou: een jaartje de financiën van een vereniging beheren en gezond houden vergt veel financieel inzicht. Altijd handig wanneer je in de financiële sector wilt gaan werken, of later goed met geld om wilt kunnen gaan.

Assessor extern

Veel verengingen hebben ook een assessor extern: dit is de pr-man of -vrouw. Wat je gaat leren in deze functie hoeven we je vast niet meer uit te leggen. Maar wanneer je in de toekomst in de pr-branche wilt gaan werken is het zeker nuttig om dit een jaartje te doen.

Organiseer 'iets'

En het maakt niet eens heel veel uit wat. Maar voor het organiseren van een feestje, alternatieve clubavond of verenigingsweekend moet je samenwerken en organiseren. Zet deze activiteit vrolijk op je cv en je toekomstige baas weet dat jij een teamplayer en goede planner bent.

Ga in het bestuur van een dispuut of commissie

Je hoeft natuurlijk niet per se een compleet jaar op te offeren door in het bestuur te gaan van de vereniging (kan natuurlijk wel). Door in een bestuur van een commissie of dispuut te gaan ontwikkel je ook je leidinggevende capaciteiten. Want iemand moet toch de leden van het dispuut aan het werk zetten, de dispuutsavonden organiseren, hiervoor taken verdelen en zorgen dat ze daadwerkelijk worden gedaan Hallo, toekomstige manager.

Word lid van een commissie

‘Gewoon’ onderdeel uitmaken van een commissie doet ook al heel wat voor je cv. Het toont dat je taken aankunt naast je studie en je bereid bent om je in te zetten voor een groep mensen. En wanneer je dan ook nog deel wordt van een commissie die lekker staat op je cv, is dat helemaal mooi. Zin om te organiseren? Ga in de commissie die de feestjes organiseert. Grafische talenten doen er goed aan posters voor feestjes te maken, en zo is er bij jouw vereniging vast wel een leerzame commissie bij.

Zorg dat het relevant is

De dingen die je kunt doen en oppakken binnen je vereniging verschillen natuurlijk, maar wanneer je dit daadwerkelijk onder het kopje werkervaring wilt zetten (en niet bij hobby’s bijvoorbeeld) moet je wel dingen gaan doen waar je interesse ligt en die relevant zijn voor jouw toekomstige beroep. Anders heeft het nog weinig zin.

Cv-rukker

Maar het allerbelangrijkste van taken op je nemen binnen je vereniging voor je cv is dit: doe het omdat je het leuk vindt. Je wilt niet te boek staan als de [link:20824] van de vereniging.