1. Plan in

Schrijf voor elke week je sporttijden in je agenda. De zondag voor je nieuwe week ben jij je personal fitness planner. Zo wordt sporten even normaal als een deadline voor een werkgroepmeeting. Als je net begint, zorg er dan wel voor dat je één dag rust tussen het sporten hebt. Je spieren hebben het soms ook nodig zen te zijn.

2. Stop perfectionisme

Best ambitieus hoor, om van nul keer per week naar vier keer per week sporten te gaan. Start met één keer per week. Als dat lukt, zal je je trots voelen en meer motivatie hebben om de week erop weer te sporten. Als je vier keer sporten op de planning hebt, voel je je al gauw een lui varken als daarvan maar één keer gelukt is.

3. Skip de bus

Hoe verleidelijk is het om de fietstocht van een half uur naar college te vervangen door een busreisje van 20 minuten? Het is eerst lastig om voor de fiets te kiezen, aangezien de voordelen van een bus eindeloos lijken te zijn (warmte, week-ov, slapen, 10 minuten later opstaan). Even doorzetten en dan ben je intens trots omdat je elke dag fietst en dus je sportschoolabonnement uitspaart.

4. Beloon jezelf

JA! Je mag jezelf belonen na het sporten. Niet met een lading Snickers dan (oké, soms mag het), maar bijvoorbeeld met een tijdschrift, een bioscoopbezoek of een avondje series kijken. “Als ik nu ga sporten, mag ik vanavond nog een biertje drinken.” Gewoon je eigen coach worden.

5. Ga sporten met vrienden

Als je graag in gezelschap bent tijdens het sporten, is het handig om buddies te zoeken. Lekker bijkletsen in de pauzes of elkaar pushen door te gaan terwijl je jezelf een bezwete otter voelt. Maar… Als je smeekt of je vrienden alsjeblieft meegaan naar de sportschool in plaats van de kroeg, weet je dat het iets uit de hand gelopen is.

6. Herinner jezelf

Groot op je whiteboard de voordelen van sporten opschrijven kan helpen. Als je elke dag ziet dat je je fitter, minder moe, mooier en gezonder voelt als je sport, neem je echt wel wat minder vaak de bus. Als je creatief bent is het leuk een moodboard te maken met allemaal foto’s waar je happy van wordt en waartussen wat healthy pics zijn verstopt. Zo prime je jezelf als ware en wordt je onbewust een healthfreak.

7. Vind jouw sport

Doe mee aan een proefles paaldansen, een skeelerles of een cursus bootcampen. Ga kanovaren. Ga naar een klimwand als date. Sleep je beste vriend(in) mee en maak een groot avontuur van jullie zoektocht naar de gekste/raarste/leukste/stomste sporten. Houd bijvoorbeeld een (foto)blog bij. Kortom, bekijk je sportdoelen luchtig en maak er een feest van.

Beeld: Freeimages/Tallia22