Mindfulness is een discipline waarmee je kunt leren om aanwezig te zijn in het hier en nu. Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van mindfulness zoals we die nu kennen, zegt dat we van human beings tegenwoordig human doings zijn geworden. We hebben stress, zijn constant onderweg, checken onze app en lezen onze mail. We zijn overal maar nooit echt hier. Door middel van mindfulness leren we onszelf en onze gedachten kennen. We leren accepteren wat er is en er niet voor weg te rennen.

 

Oefenen

Het klinkt misschien wat vaag maar oefening baart kunt. We noemen het beoefenen omdat er vanuit gegaan wordt dat je het niet gelijk onder de knie zult hebben. Probeer daarom niet te hard voor jezelf te zijn.

Lief voor jezelf zijn

Ademhalen kunnen we en hebben we altijd gekund, maar goed voor onszelf zorgen is andere koek. Genoeg slapen, mediteren en een aantal maal per dag ff inchecken bij doet wonderen. Dit kun je doen met deze ademruimte-oefening. De absolute tip om ervoor te zorgen dat de avond niet eindigt in ruzie is door er extra attent op te zijn dat je goed voor jezelf zorgt. Wil je in stilte een kop thee drinken? Buiten een rondje lopen om uit te puffen van de drukte of je in je oude kamer opsluiten en even helemaal losgaan op de laatste hit van Kygo? Doe het!

 

STOP!

Toch is wat gekibbel of een hevige discussie niet altijd te stoppen. Bij familie worden de dingen die we het minst leuk aan onszelf soms pijnlijk duidelijk. En ze weten precies hoe ze het bloed onder onze nagels vandaan kunnen halen. We schieten meteen in onze oude patronen. Als dit gebeurt, stop dan. Hierbij is het niet de bedoeling dat je wegloopt maar dat je even ophoud met vuren en reageren.

 

Haal adem

Door diep ademhalen kun je kalmeren. Zeker als je dagelijks mindful ademhalen oefent, kan dit een seintje voor je lichaam worden zich te ontspannen. Ideaal als je merkt dat je hoofd rood aanloopt en je die ader op je voorhoofd dreigend voelt kloppen.

Voelen

Hoe voel jij je? Welke gevoel heeft ertoe geleid dat je in deze ruzie verzeild bent geraakt? Voelde je je niet gezien? Bekritiseerd? Ben je stiekem gewoon moe? Wees eerlijk tegen jezelf en probeer ook uit te zoeken hoe de ander zich voelt.

 

En dan verder

Als je even de tijd hebt genomen kun je het gesprek weer oppakken. Als je merkt dat er weer hevige emoties of gedachten opkomen, label ze dan en probeer ze los te laten. Als je reageert vanuit die hevige emotie gooi je alleen maar olie op het vuur. Probeer samen tot een oplossing te komen of rustig uit te praten wat je voelt en/of nodig hebt.

Geen tovermiddel

Mindfulness is geen tovermiddel maar een training waarin je jezelf leert kennen en begint vriendschap te sluiten met je gedachten en gewoonten. Tijdens het mediteren kunnen er heftige emoties en zelfkritiek opkomen. Daarom is het aangeraden om een cursus te doen en begeleiding te zoeken.

 

Beeld: Pexels/Kokil Sharma