Bij het kopen van cadeaus wil je natuurlijk zo origineel mogelijk zijn. Helaas heeft dit vaak wel zijn prijskaartje. Hoe kun je nou tóch indruk maken met jouw toffe cadeaus, zonder dat je hier krom voor hoeft te liggen?

1. Ga zelf aan de slag

Pak lijm, schaar, papier en maak gewoon je eigen cadeaus! Dit bespaart je enorm in kosten en zorgt er ook nog eens voor dat je een superorigineel cadeau kunt geven. Vul bijvoorbeeld een grote glazen pot met vrolijke gekleurde briefjes waarop staat wat er allemaal zo leuk is aan degene voor wie het cadeau is. Of koop een goedkope witte mok bij de Action en een paar porseleinstiften, verzamel al je creativiteit en pimp de mok met leuke quotes of teksten. Zo ben je lekker creatief bezig en hoef je bijna geen geld uit te geven. 

2. Koop je spullen tweedehands

Je zult er misschien niet zo snel aan denken, maar je kunt heel leuk tweedehandscadeaus kopen. Ga een keertje naar een rommelmarkt, een kringloopwinkel of de IJ-hallen en snuffel lekker rond. Vaak bestaat een groot deel hiervan uit afgedankte spullen (lees: troep), maar de kunst is om juist de pareltjes uit de rommel te vissen. Soms zijn er namelijk écht leuke dingen die voor een prikkie worden weggedaan. Denk aan mooie brocante lampen en vazen, kookboeken of leuke fotolijstjes.

3. Ga al vroeg op koopjesjacht

Heb je het niet zo op tweedehandsspullen en koop je liever iets nieuws? Bedenk dan al aan het begin van het jaar wat je allemaal aan cadeaus zult moeten kopen. Zo kun je al vroegtijdig op koopjesjacht gaan! In bepaalde periodes van het jaar, zoals aan het einde van de zomer of aan het einde van de feestdagen, zijn er namelijk leuke kortingen. Als je in die periodes je cadeautjes kunt scoren, kan je dat een hoop geld schelen. 

4. Organiseer een cadeautjes-ruilparty

De kledingruilparty is vast bij velen al bekend: iedereen neemt zijn of haar kleding mee die niet meer naar wens is en maakt hier een ander blij mee. ‘Voor wat, hoort wat’, en iedereen gaat met wat leuks naar huis! Doen jullie met kerst of Sinterklaas dus aan cadeautjes? Trommel je familie of vrienden op en maak ze enthousiast voor een cadeautjesruilparty. Iedereen neemt een paar spullen mee die nog in goede staat zijn: een mooi boek dat je gekregen hebt, maar waarbij het genre je niet aanspreekt of een mooie sjaal die nog nooit gedragen is, omdat het je niet helemaal staat. Zo kun je een goedkope dag organiseren die waarschijnlijk ook nog eens heel gezellig zal zijn! 

5. Ga (gratis) dingen doen

In plaats van iets tastbaars, kun je natuurlijk ook een ervaring cadeau doen. Er zijn ontzettend veel leuke dingen die je kunt doen, zonder dat je hier veel geld aan hoeft uit te geven. Maak een ‘voucher’ voor een ervaring die bij jou te verzilveren is. Geef je vriend of vriendin bijvoorbeeld een diner cadeau en ga lekker voor hem of haar koken, of neem je moeder mee voor een heerlijke strand- of boswandeling. Vaak zijn deze ervaringen veel meer waard dan alle tastbare cadeaus bij elkaar!

Wandelen bos

Coverbeeld: Liz Huisman
Laatste foto: Unsplash