We deden het 'moeilijke' werk voor je en keken alvast de eerste afleveringen van 11 Netflix-series. De recensies zijn dus gebaseerd op deze afleveringen, en bevatten spoilers! We beoordelen de volgende series: The Returned, The Last Kingdom, The Crown, Stranger Things, Black Mirror, Narcos, Luke Cage, 3%, Frequency, Designated Survivor en Chef's Table. 

 

The Returned

The Returned gaat over overleden mensen die, de titel zeg het al, terugkeren uit de dood. Al weird genoeg, maar het vreemdste hieraan is dat de ‘overledenen’ geen idee hebben dat ze (al een paar jaar) dood waren. Hoewel ik in eerste instantie had verwacht dat het een horrorachtig tintje zou hebben, valt het reuze mee. Geen gegil of schrikmomenten vanuit mijn hoek dan in ieder geval. 

De aflevering laat zien hoe de ‘dode’ mensen hun familie en vrienden bezoeken, alsof er niets aan de hand is. Hun geliefden helemaal in shock, zou je verwachten. Maar de reactie van de moeder van Camille, die vier jaar geleden overleed bij een busongeluk, is ontzettend droog. Ze staat erbij als een slappe drol en kijkt ernaar. Ondanks dat sommige geliefden wel iets geschokter reageren, raakt het me niet echt. Maar gelukkig er is meer aan de hand. Een creepy kind, een steekpartij en het feit dat de doden niet ouder zijn geworden, maakt je gretig naar een volgende aflevering.  


Opmerkelijkste moment
De suffe reactie van Camilles moeder maakte mij aan het gillen. KOM OP, JE OVERLEDEN DOCHTER STAAT VOOR JE DEUR!!!

Bingewatchgehalte
Een 7/10: Ik heb veel vragen na deze eerste aflevering. Wie is dat ogenschijnlijke schattige jongentje die overal opduikt? Waarom zijn juist deze mensen teruggekeerd uit de dood? Waarom heeft Camilles moeder nog minder emotie dan een stofzuigerzak?  

Cijfer
6,5

The Last Kingdom

In de eerste aflevering zien we de jonge Uhtred, zoon van de ealdorman (de bestuurder) van Bebbanburg in Northumbria (een van de Angelsaksische koninkrijken in Engeland in de 5e en 6e eeuw na Christus). Uhtred is een strijdlustige jongen, maar zijn ouders willen hem niet laten vechten. Op het moment dat de Deense Vikings hun land bestormen, besluit Uhtred stiekem mee te vechten. Dit loopt niet helemaal zoals gepland en hij eindigt in de armen van de Denen. 

De serie doet me meteen denken aan Braveheart. Het is erg gewelddadig en is, als ik even in generaliserende termen mag spreken, echt een mannenserie. Veel gegrom, grote baarden en een hoop testosteron. Het verhaal is interessant en verrassend, maar je moet wel tegen bruut geweld kunnen. Rollende koppen en gespieste krijgsmannen zijn niet zeldzaam. Als je van geschiedenis houdt en/of van Game of Thrones, dan zit je met deze serie dus wel goed.

Opmerkelijkste moment
De vechtscène waarin de Engelsen het opnemen tegen de Denen is misschien erg gewelddadig, maar heel spectaculair!

Bingewatchgehalte
6/10: Het verhaal is heel verrassend en heeft aan het einde een onverwachte wending.

Cijfer
7,5

 

Nina Netflix Crown

 

The Crown

De serie The Crown gaat over de jonge Engelse koningin Elizabeth II. Je weet wel, die grappige oude vrouw die je zo nu en dan op televisie ziet verschijnen terwijl ze chagrijnig met haar handje wuift tijdens een ceremonie of de opening van de Olympische Spelen*. Leuk feitje: sinds 2015 is Koningin Elizabeth II de langst regerende monarch van het Britse Koningshuis! Daar kan Beatrix nog een puntje aan zuigen. Goed te begrijpen dat er een serie over gemaakt is dus. 

In de eerste aflevering van The Crown zien we hoe Elizabeth II trouwt met prins Philip. Daarnaast krijgen we te zien dat haar vader, toenmalig koning George, erg ziek is. We zien als kijker dat hij zijn ziekte geheim probeert te houden voor zijn familie en vrienden. Dit creëert enige spanning, omdat je je afvraagt wanneer zij erachter zullen komen en of het nog goed af zal lopen. Voor de rest is het eigenlijk geen serie met veel shocking moments en bloedstollende scènes. Wél is deze serie een adembenemend visueel spektakel. De locaties waar de serie is opgenomen, de prachtige outfits en de goed gecaste acteurs zijn om je ogen uit te kijken. Voor fans van Downton Abbey en kostuumdrama’s is deze serie een absolute aanrader. Ook heel leuk: de acteur die Winston Churchill speelt (John Lithgow), lijkt ontzettend veel op de charismatische Britste oud-premier. 

Opmerkelijkste moment
De bruiloft tussen Elizabeth en Philip is echt sprookjesachtig mooi. De meeslepende muziek en de bange oogjes van actrice Claire Foy als ze gaat trouwen nemen je helemaal mee in hun huwelijk. 

Bingewatchgehalte
Een 6/10: Ondanks dat ik erg te spreken ben over deze serie, zit er naast de ziekte van koning George niet zo veel spanning in de eerste aflevering dat je verder móet kijken. 

Cijfer
8,5!

Stranger Things

Deze serie is absouluut one of a kind. Toen ik begon met kijken kon ik niet zo goed plaatsen waar ik precies naar aan het kijken was. Horror? Sciencefiction? Een nieuwe film van Steven Spielberg? Misschien is deze combinatie wel de beste manier om Stranger Things in grote lijnen te omschrijven. In de eerste aflevering zien we hoe Will, een jongen die deel uitmaakt van een vriendengroepje, vermist raakt. We zien dat hij door een of ander duister wezen wordt achtervolgd en hij plotseling verdwijnt. De freaky achtervolging schuurt tegen horror aan en als je een bange poeperd bent zoals ik, zou ik je zeker aanraden samen met iemand te kijken. 

Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet de hele serie heb gezien. Ik bleef dagen aan het beeld gekluisterd; elke aflevering eindigt met een heerlijke cliffhanger waardoor je verder móet kijken. De unieke muziek uit de serie geeft een futuristisch, dramatisch tintje aan de scènes en zuigt je volledig mee in de belevingswereld van de hoofdpersonages. Dat deze serie spannend is, staat vast. Daarnaast zet Eleven, een van de belangrijkste hoofdpersonages, als jong meisje een knap staaltje acteerwerk neer. In één zin samengevat: een unieke, duistere serie die je hele wereld op zijn kop zet. 

Opmerkelijkste moment
Het moment dat Will wordt achtervolgd door het donkere wezen gaf me zelfs de tweede keer dat ik het zag rillingen over mijn rug, brrrr!

Bingewatchgehalte
Een 9/10: Als het je elke aflevering lukt om zo’n sterke cliffhanger neer te zetten, moet je deze serie wel in één ruk afkijken.

Cijfer
9

Nina Netflix benodigdheden
Zwaar werk, dat series testen, maar iemand moet het doen ;) 

Black Mirror 

Deze serie is perfect voor mensen met bindingsangst. De afleveringen van deze serie vertellen namelijk per stuk een losstaand verhaal en een seizoen bestaat eigenlijk uit een aantal korte films. Geen vaste relatie en geen vastigheid dus. Je kunt dan ook een compleet willekeurige episode uitkiezen en een jaar later de volgende bekijken. De enige rode draad in Black Mirror is dat elk verhaal draait om de snelle opkomst van de (vaak angstaanjagende) technologie. 

Voor mij viel de keuze op aflevering 1 van seizoen 3 (het nieuwste seizoen). Lacie speelt de hoofdrol in een wereld waarin je telefoon het allesbepalende middel is om status in real life te krijgen. Terwijl ik deze aflevering kijk, lijkt het te ongeloofwaardig voor woorden, maar bekruipt me tijdens het kijken toch een beangstigend gevoel. Dit lijkt onze samenleving wel, maar dan tien keer uitvergroot. Voor mensen die het boek de Cirkel interessant vonden, is dit zeker een aanrader. En voor anderen: goed om eens te kijken naar hoe creepy het kan zijn om zo afhankelijk te zijn van technologie!

Opmerkelijkste moment
Vooral het gevoel wat je bekruipt dat de technologie over twintig jaar er écht zo uit zou kunnen zien… 

Bingewatchgehalte
Een 2/10: Zoals ik al zei, deze serie is voor mensen met bindingsangst. No worries dus! Elk jaar één afleveringetje is prima.  

Cijfer
8


Narcos 

Narcos, wie kent ze niet? De levensgevaarlijke drugsbaronnen in Colombia die de wereld voorzien van cocaïne. De grote hoofdrolspeler: Pablo Escobar. Hij begon met niets en eindigde met een van de grootste cocaïne-imperia ooit (en bakken met geld). In de eerste aflevering maken we kennis met Escobar en zijn manipulatieve trucjes om corrupte politieagenten voor zich te winnen. Hij blijkt een neus te hebben voor handel en omkoperij. 

We zien een vervlechting van fictie en realiteit. Het verhaal is namelijk gebaseerd op de true story rondom het ontstaan van het Medellín-kartel. En op de een of andere mysterieuze wijze maakt dit deze serie nog tien keer spannender. Naast spanning en sensatie heeft deze serie het allemaal: lekker veel actie, een lesje geschiedenis over Colombia en hier en daar ook nog wat ruimte voor romantiek. 

Opmerkelijkste moment
De aflevering begint met een vooruitblik waarbij mensen genadeloos worden neergeknald door een politieagent. Heftuuuuug!

Bingewatchgehalte
Een 6/10: Ik heb het hele seizoen gezien en ik vond het vooral heel erg interessant. Dat maakte het ’t voor mij waard om verder te kijken!

Cijfer 
7,5

Luke Cage

De serie is van dezelfde makers van mijn favoriete serie, Jessica Jones, waarin een stoere vrouw superkrachten heeft en haar grootste aardsvijand moet verslaan. Daarbij komt Luke Cage, die ook onmenselijk sterk blijkt te zijn, af en toe om de hoek kijken voor een vluggertje. Dezelfde makers en hetzelfde sfeertje, dat moet reden tot succes zijn toch? Toch?! 

Niets is minder waar. De eerste aflevering komt maar moeizaam op gang. We blijven de eerste aflevering enorm lang hangen in een of ander café. De zanger die optreedt, zingt voor mijn gevoel wel tachtig slome liedjes. De eigenaar van het café is Mr Stokes en hij is blijkbaar in zijn vrije tijd ook stiekem wapenhandelaar. Wat precies de verhouding tussen Mr Stokes en Luke Cage is, wordt niet helemaal duidelijk. Eigenlijk wordt er vooral heel veel niet duidelijk in deze eerste aflevering. Losse eindjes, oninteressante dialogen en onsamenhangende gebeurtenissen. Daarnaast vind ik de muziek in de scènes vaak misplaatst en wil ik de scriptschrijvers graag een schop onder hun kont geven. In de laatste scène gebruikt Luke Cage eindelijk zijn superkrachten, maar zo spetterend en verrassend was dit ook weer niet.

Opmerkelijkste moment
De scène waarin Mr Stokes van classy bussiness man opeens verandert in moordlustige koele kikker en iemand onnodig hard begint te slaan. Hoefde niet zo duidelijk in beeld, had totaal geen toegevoegde waarde. 

Bingewatchgehalte
Een 3/10: Ik geef het een 3 omdat ik hoop dat de volgende afleveringen wel beter zullen zijn. 

Cijfer
4

Nina Netflix met vriendin

 

3% 

Deze serie gaat over een samenleving waarin de rijken en armen van elkaar zijn gescheiden. De rijkste 3% leeft op Het Eiland onder perfecte levensomstandigheden. De andere 97% heeft het zwaar. We zien zwervers, krotten als huisjes en veel afval op straat. Eens in de zoveel tijd wordt Het Proces gehouden: de arme mensen krijgen een kans om ook op Het Eiland te mogen wonen. In de eerste aflevering zien we een deel van Het Proces. De deelnemers moeten een aantal zenuwslopende rondes door zien te komen. 
 
3% is in dit rijtje van series denk ik een beetje de vreemde eend in de bijt. Het schuurt tegen het kunstzinnige aan en kan voor sommigen misschien erg ‘vaag’ overkomen. Ik hou daar persoonlijk wel van, het is weer eens wat anders en blijft daardoor verwonderen. Ik heb me dan ook geen enkele keer verveeld tijdens het kijken hiervan. Het wordt niet duidelijk in welk jaar de serie zich afspeelt, maar is ergens zo akelig realistisch dat de wereld er over vijftig jaar best eens zo uit zou kunnen zien. 3% is bloedstollend spannend, freaky en onwijs rauw.  

Opmerkelijkste moment
De hele aflevering lang zien we raar futuristisch voedsel en gebruiksvoorwerpen die allemaal even opmerkelijk zijn. 

Bingewatchgehalte
Een 8/10: Het hoofdpersonage blijkt een dubbele agenda te hebben. Spannend! 

Cijfer
Een 8,5

Frequency

Bam! De eerste aflevering lijkt vanuit het niets te beginnen. Heel random zitten we midden in het verhaal waar het vrouwelijke hoofdpersonage Raimy vertelt over het dodelijke ongeluk van haar vader. Pats, boem! Er is een blikseminslag en op een of andere manier kan Raimy nu via de oude radio van haar vader met hem communiceren. Terwijl hij in 1996 leeft. Beetje ongeloofwaardig allemaal. Natuurlijk zijn series meestal fictief, maar doe op z’n minst een beetje je best me te overtuigen. 

Hopelijk is deze aflevering slechts een aanloopje naar wat nog komen gaat, want wat ik tot nu toe heb gezien was niet erg origineel. Raimy zorgt er namelijk voor dat haar vader het ongeluk weet te ontvluchten, maar natuurlijk kan je verwachten dat er daardoor in de toekomst dingen zijn veranderd. Dit zogenaamde butterfly effect wordt vaker gebruikt in series en films: het idee dat het weghalen of toevoegen van een component uit het verleden grote impact kan hebben in de toekomst. Een beetje tijdreizen in een film of serie is echt niet erg: denk maar aan de klassieke film Back tot the Future. Maar helaas, Frequency heeft het net niet. 

Opmerkelijkste moment
Het enige moment waarvan ik de kriebels kreeg, was toen we te zien kregen wat er met haar moeder gebeurde in een ‘nieuwe toekomst’.

Bingewatchgehalte
Een 5/10: Het verhaal is vervlochten met een soort Crime Scene Investigation-verhaal en dat maakt het nog enigszins spannend om verder te kijken

Cijfer
5,5

 

Designated Survivor 

Designated Survivor is een Amerikaanse serie en gaat over een doodnormale man, Tom Kirkman, die aangewezen wordt als designated survivor. Als je Google bij de hand hebt, had je kunnen raden dat dat een aangewezene overlevende is die naar een geheime plek wordt gebracht en als president wordt aangewezen als er een grote aanslag worden gepleegd op de regering. We zien binnen de eerste vijf minuten hoe de hele regering in één knal in rook opgaat. Regering foetsie; Tom Kirkman president. 

Na zijn beëdiging als president is Kirkman helemaal van slag en weet zich totaal geen raad. Maar een paar uur later weet hij de ambassadeur van Iran in te palmen en geeft hij vervolgens diezelfde dag nog een indrukwekkende toespraak voor nationale televisie. Niet boeiend. De gesprekken gaan niet de diepte in en de discussies die worden gevoerd met belangrijke generaals en leiders vliegen van hot naar her. Overigens is dit alles gedoopt in een lekker Amerikaans sausje en druipt deze serie van Amerikaans nationalisme. Al met al ben ik na de eerste aflevering wél heel benieuwd waarom iemand de regering zou willen opblazen en laat de serie je dus met een aantal vragen achter. Ondanks de vlakke verhaallijn en alle ongeloofwaardigheid rondom het plotselinge presidentschap van de ‘gewone’ Tom Kirkman in deze aflevering... Is het altijd nog beter dan Donald Trump. 

Opmerkelijkste moment

De plotselinge en vooral snelle vernietiging van de Amerikaanse regering.

Bingewatchgehalte
Een 6/10: Niet megaspannend, maar je wilt wel weten wie de aanslag op de regering heeft gepleegd.

Cijfer
5

Nina Netflix Chef's Table

Chef’s Table

Chef’s Table is een docuserie over de beste chef-koks van over de hele wereld en hun weg naar succes. De allereerste aflevering gaat over chef-kok Massimo Bottura en zijn restaurant Osteria Francescana in het Italiaanse stadje Modena. Het geeft je een kijkje in het hoofd van Massimo en de totstandkoming van zijn restaurant met drie Michelinsterren (!). Dit verhaal is bijna te mooi om waar te zijn en is net een sprookje.

Een belangrijk element uit het ontstaan van zijn succes is zijn relatie met Lara. We zien hoe zij Massimo kennis laat maken met kunst en daardoor bijdraagt aan de artistieke identiteit van de gerechten. Deze gerechten zijn dan ook ware kunstwerkjes om naar de kijken. Chef’s Table, of in ieder geval de eerste aflevering, is letterlijk en figuurlijk een lust voor het oog. Oh ja, nog één tip: kijk deze serie niet als je honger hebt. 

Opmerkelijkste moment
In een van de eerste scènes bezoekt Massimo de Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas) ‘boerderij’. De passie voor Parmezaan en hoe ze ‘luisteren’ naar de kaas brengt een brede glimlach op je gezicht. 

Bingewatchgehalte
Een 5/10: Echt een serie om naar te kijken met een groot glas wijn om even lekker weg te kwijnen bij de heerlijke gerechten en mooie verhalen. Bingewatchen is niet nodig: één aflevering per week is genoeg om je jaloezie en honger te voeden.

Cijfer
8,5
 

 

Auteur: Nina Leek