Woningnood

 Het is nog niet heel lang geleden dat de eerste containers werden geplaatst om dienst te doen als woonruimte; dit concept begon in 2004 in Amsterdam. Het idee achter de containers is dat ze tijdelijk zijn; je stroomt door naar een ‘echt’ huis zodra er ruimte is. Dit gaat in de praktijk alleen anders. Doordat afgestudeerde starters moeilijker aan een huis kunnen komen, blijven ze langer in hun kamer zitten. Die doorstroom verloopt dus niet geheel volgens plan. De oplossing is volgens velen een campuscontract, waarin staat dat je alleen in je kamer mag blijven als je student bent. Nadeel is dat het niets oplost aan het probleem van de starters; namelijk het vinden van woonruimte na de studie. Het lost niets op aan het probleem van de woningnood.

Alles voor jezelf

Containerwoningen zijn precies hoe het klinkt: een huis in een zeecontainer. De grote voordelen zijn de ruimte, de zelfstandigheid en de prijs. Omdat een container een universele maat heeft, kunnen ze geproduceerd worden tegen lage prijzen in lagelonenlanden en worden ze daarna per schip naar Nederland vervoerd. De oppervlakte van zo’n container is ongeveer 30 m2. En je hebt alles voor jezelf! In een container heb je jouw eigen badkamer, keukentje en woon- en slaapgedeelte. Geen last meer dus van vieze huisgenoten of irritante schoonmaakroosters, je kunt helemaal zelf bepalen wat je met je huis doet.

Recht op huurtoeslag

Als je een studio zou huren in een studentenstad, kost je dat minstens 400 euro, en dan heb je nog geluk gehad. Prijzen tussen de 500 en 600 euro zijn niet langer vreemd. In een containerwoning kun je van dezelfde voordelen genieten, maar dan voor lagere prijzen. Zo ligt de gemiddelde huurprijs per maand tussen de 300 en 350 euro. Daarnaast heb je je eigen voordeur, en kom je dus in aanmerking voor huurtoeslag. Ideaal!

Nadelen

De meest genoemde nadelen van het wonen in een container zijn geluidsoverlast, kou en boilerproblemen. In een container douche je met heet water uit een boiler, die na tien liter weer opnieuw moet opwarmen. Douchen kan dus niet zo lang je wilt. Het lijkt een klein probleem, maar als je hier iedere dag last van hebt, gaat het snel vervelen. De containers schijnen daarnaast niet heel goed geïsoleerd te zijn, waardoor je last hebt van geluidsoverlast en kou in de winter, omdat de huizen moeilijk te verwarmen zijn. Kortom, containerwoningen lijken een goede tijdelijke oplossing voor de alsmaar groter wordende toestroom van studenten. Er is nog wat aan te verbeteren, maar als je de doucheproblemen voor lief neemt, zit je toch mooi voor minder dan 350 euro in je eigen huis!