In het begin van mijn eigen examenperiode had ik best wel veel last van slapeloosheid, en vanuit die ervaring wil ik je hier vandaag een paar tips tegen geven!

Niet te lang doorgaan

Als je de volgende dag een belangrijk tentamen hebt, ben je vaak geneigd om ’s avonds nog zoveel mogelijk te gaan leren zodat je ‘zo goed mogelijk voorbereid’ bent. Als je last hebt van slapeloosheid is dit echter NOT DONE!

Lang doorgaan met werken betekent dat je hersenen nog tot laat in de avond actief zijn. En slapen met een hoofd dat nog boordevol gedachten zit, dat is best lastig! Leg je werk dus op tijd opzij, zodat je hoofd alvast ‘op kan slomen’.

Blauw licht

Dan maar lekker eindeloos YouTubefilmpjes gaan kijken om tot rust te komen vlak voor je gaat slapen? Hmm, ook niet zo’n goed idee… Uit onderzoek is gebleken dat het blauwe licht wat je telefoon en bijvoorbeeld je laptop afgeven, je slaapcyclus verkort en verslechtert. ’s Avonds even een elektronica-afkickmomentje houden dus :)

Rondje lopen

Wat bij mij perféct helpt om mijn hoofd helemaal leeg te maken en alle *aaaah morgen het economie examen!#$% *-gedachten uit te schakelen? Even naar buiten gaan! Meestal haal ik mijn moeder over om samen een rondje te lopen door een park bij ons in de buurt. Na dat rondje lopen en praten ga ik meteen naar bed, en slaap ik meestal heel goed. Probeer het maar eens, dat rondje lopen!

Raam open

Slaapkamers worden snel muf. En dat kan nog weleens in de weg zitten van een goede nachtrust. Zet een uurtje voordat je naar bed gaat dus alvast je raam open zodat je kamer goed gelucht wordt en je kan gaan slapen in een frisse kamer!

Praten & schrijven

Als je niet kan slapen omdat je je onwijs zorgen maakt over een bepaald iets, blijf dan niet met al die piekergedachtes woelen in je bed. Kijk of er nog iemand wakker is en leg je zorgen aan diegene uit. Er even over praten lucht vaak al heel erg op.

Is er niemand wakker en wil je ook niet iemand om drie uur ’s nachts wakker schudden? Pak dan een notitieboekje erbij, schrijf al je gedachten op, en leg het boekje weg. Niet in je slaapkamer, maar ergens anders. Probeer je in te denken dat je gedachten voor deze nacht nu verhuisd zijn vanuit je hoofd naar dat boekje, en besluit die gedachten morgenochtend pas weer toe te laten.

FEEST!

Tip van mijn vader: als je écht met geen mogelijkheid in slaap kan komen, maak dan gewoon iets leuks van de nacht! Ga naar de woonkamer, maak wat lekkers voor jezelf, zet een leuk muziekje op en ga gewoon iets doen wat je leuk vindt én wat je rustig kunt doen, zoals een tijdschrift lezen. Geniet gewoon van de extra tijd die je hebt om wakker te zijn en leuke dingen te doen, en lach om jezelf! :D 

Vaak voel je je dan op een gegeven moment trouwens toch wel slaperig worden, en kun je alsnog in je bed kruipen.

Dit waren mijn tips! Slaap lekker! :)

 
 

Meer van Anniek

Meer van de andere Helden