Wat is een werkervaringsplek?

Een werkervaringsplek is een tijdelijke arbeidsplaats voor onder andere starters die geen baan kunnen vinden maar wel alvast werkervaring op willen doen. Je gaat onbetaald (maar mogelijk wel met uitkering) aan de slag bij een werkgever van misschien wel jouw toekomstige baan. Gedurende drie tot zes maanden doe je werkervaring op, wen je aan het werkritme, ontwikkel je jezelf binnen een bedrijf en vul je het gat in je cv op. Wie weet sleep je aan het eind van deze periode misschien wel een écht contract binnen!

Uitbuiting?

Ondanks de vele voordelen is de kans dat je achteraf een contract krijgt aangeboden niet al te groot te noemen. Het resultaat: een half jaar werken op vrijwillige basis?! Natuurlijk is het voor een ambitieus iemand een euforie om überhaupt te mogen werken, maar niemand wil werk doen om daar vervolgens niet fatsoenlijk voor betaald te worden. Zelfs niet als hij of zij alle voordelen behaalt die de werkervaringsplek biedt, schrijft Sjoerd Korsuize op de opiniepagina’s van het NRC Handelsblad. Het is dus gewoon uitbuiting van lang-werkzoekenden. Werkgevers kunnen immers voor een paar cent een hoog opgeleid iemand aannemen. En dat komt maar al te goed uit in deze tijd van crisis.

“Beter dan fulltime werken in de supermarkt”

Toch heb je tegenwoordig, hoe je het ook wendt of keert, een goed gevuld cv nodig als je die perfecte baan wilt zien te bemachtigen. Je moet simpelweg iets over hebben voor jouw toekomst.Annemarie Slim doet werkervaring op als beleidsondersteuner op de afdeling Personeel, Organisatie en Informatievoorziening bij de provincie Groningen: “Ik weet niet of de werkervaringsplaats mij direct een baan op gaat leveren,” merkt ze op. “Wat ik wel weet, is dat het mij zal helpen bij het vinden van een passende baan. Beter dan fulltime werken in een supermarkt”, aldus Annemarie. En dat is zeker waar. Hoe langer je buiten je vak werkzaam bent, hoe lastiger het is om weer in dat vakgebied terug te komen.

Als enkele voordelen van een werkervaringsplek zegt ze: “Door de werkervaring weet ik beter wat ik wel en niet zoek in een baan. Ook kom je in contact met mensen die in hetzelfde veld werkzaam zijn als jijzelf en dat kan je wel degelijk helpen bij het vinden van een baan.” Gedurende de werkervaringsperiode doe je dus een persoonlijk netwerk op, wat erg handig is, aangezien je nu via-via op zoek kunt gaan naar jouw toekomstige baan.

De enige mogelijkheid

Hoe raar werken zonder salaris ook klinkt, voor veel starters zit er simpelweg niets anders op. Je kunt beter een half jaartje onbetaald werken en voor de rest van je leven een (goed betaalde) baan hebben, dan de komende jaren volschrijven met sollicitatiebrieven. Daarnaast, vult Korsuize aan: “Een werkervaringsplek vervullen is in veel gevallen de enige manier om ooit nog een fatsoenlijke baan te krijgen. De concurrentie is immers moordend.” En daar slaat hij de spijker precies op zijn kop!

 

Bron: Nederlandse Arbeidsmarkt, Noorderlink, NRC Handelsblad van 15 dec. 2014