Mousserende wijn

Staat er vanavond een zoutig gerecht op het menu, zoals sushi? Kies dan voor een mousserende wijn, in de volksmond ook wel bekend als bubbeltjeswijn. Let wel op! Een fles mousserende wijn moet altijd voorzichtig worden opengemaakt, omdat anders de koolzuur snel uit de wijn verdwijnt. Laat de champagne showers dus nog maar even achterwege.

Zoete witte wijn

Wanneer je uitschiet met de pittige kruiden zal je zien dat een fles zoete witte wijn als prima blusser werkt. Deze wijn geeft namelijk een zachtere smaak aan een pittig gerecht. Handig om in je achterhoofd te houden wanneer er een avondje Indisch of Thais op het menu staat.

Droge witte wijn

Liever een droog wijntje? Deze past het beste bij gerechten met veel groenten, zoals een salade. Bekende druiven zijn de sauvignon blanc en de pinot gris. Laat deze absoluut achterwege bij een pittige maaltijd! De pikante smaken van een gerecht worden namelijk versterkt door droge wijnen met te veel zuren.

Licht rood

Een lichte, fruitige rode wijn past perfect bij gerechten zoals risotto, pasta met champignons of een hartige taart. In tegenstelling tot een medium en donkere rode wijn mag de lichte variant een beetje gekoeld zijn. De perfecte drinktemperatuur ligt rond de 12 graden. Overigens wel een gevaarlijk wijntje, want deze soepele wijntjes blijf je meestal moeiteloos doordrinken.

Medium rood

Fan van de Italiaanse keuken of groot liefhebber van een avondje tapas? Dan moet je een medium rode wijn hebben. Net iets voller van smaak dan een licht rood wijntje, maar nog steeds goed te doen voor de ongeoefende rode wijn-drinker. Bewaar deze op kamertemperatuur, dan is de wijn het allerlekkerst.

Donker rood

Wat rode wijn betreft is er een mooie overtreffende trap. Van licht gaan we via medium naar donker. Deze laatste is een goede keuze wanneer er een flinke steak of andere lap vlees op het menu staat. Hier past een krachtige, donkere rode wijn perfect bij. Bekende druiven zijn de cabernet sauvignon en de sangiovese, wellicht handige zoekwoorden voor in de supermarkt.

Dessertwijn

De naam verklapt het natuurlijk al: dessertwijn bewaar je voor de laatste gang van de avond. Zoete gerechten matchen namelijk het beste met wijnen die even zoet of nog iets zoeter zijn. Daarvoor leent een zoete dessertwijn zich dus perfect.

Beeld: Pixabay/joakant

Bron: Rudy Kookt