De nostalgische

Bij alles wat je doet komt het besef binnen: het leven wordt nooit meer zo mooi als toen je studeerde. Je kunt oprecht chagrijnig worden van het feit dat je ’s middags niet de boel de boel kunt laten en met een vrolijke ‘JOE!’ op pad kunt naar het park. Je mist de avondjes doorhalen in je favoriete studentenkroeg – waar je nu, zonder collegekaart, niet eens meer in komt.

 

De carrièretijger

Waar jij na vijf jaar wilt staan? Je overhandigt je toekomstige werkgever een uitgewerkt meerjarenplan dat de komende twintig jaar bestrijkt. Alles wat je tijdens je studie deed, stond in teken van je carrière: commissies, stages, een minor in het buitenland… En daar ga je na je afstuderen vrolijk mee verder. Sterker nog: je had je eerste baan/traineeship al in de pocket terwijl je nog een half jaar studie te gaan had.

 

De reiziger

Na de collegebanken meteen de 9-tot-5-sleur in? Jou niet gezien. Terwijl je studiegenoten zich in het werkende leven storten, trek jij je spaarrekening leeg voor een welverdiende wereldreis. Je gaat je grenzen verleggen, nieuwe culturen opsnuiven en mensen leren kennen.  

reizen-plannen

Het huisje-boompje-beestje-type

Hoera! Dat je afgestudeerd bent, is voor jou het startsein om op zoek te gaan naar een huisje voor jou en je vriend(in) en Rivièra Maison/Ikea leeg te kopen. Je hebt je zinnen gezet op een fijne baan, niet te ver van huis, en krijgt dat ook voor elkaar. Voor jou is de tijd gekomen om te sparen en over een paar jaar een hypotheek te nemen, te trouwen en kinderen te maken.

 

De stiekeme student

Hoezo kun je niet meer tot diep in de nacht bier drinken als je een baan hebt? Je kon brak bij college zitten, dus je kunt ook best brak op je werk zitten. Dat je collega’s daar steeds minder gecharmeerd van raken, heb je niet echt door. Je kunt immers niet meer het studentenleven leiden als je verantwoordelijkheden hebt op je werk.

 

Het zielige vogeltje

Hoewel je moment van afstuderen niet echt als een verrassing kon komen, zag je het toch niet echt aankomen. Plotseling moet je op zoek naar een baan, terwijl je tijdens je studie nog geen sollicitatie de deur uit hebt gedaan. Eigenlijk weet je helemaal niet wat je zou willen doen. Je geeft je universiteit of hogeschool de schuld: je bent niet goed voorbereid op de arbeidsmarkt! Jij hebt al die jaren in je studie gestoken, en nu heb je toch recht op een baan? Ehm, nee. Welkom in de wereld: zo werkt het dus niet. Geef jezelf een schop onder je kont en ga aan de slag. 

 

Coverbeeld: Unsplash/Ariana Prestes