Over het algemeen geldt dat lichte gerechten goed samengaan met lichte biertjes, en sterke smaken in je gerecht vragen om stevig bier.

Pils

(bijvoorbeeld Jupiler)
Pils met een frisse en toegankelijke smaak kun je in veel gevallen wel drinken. Jupiler valt bijvoorbeeld niet te zwaar op je maag; het is goed te verteren. Daarom is het een goede combinatie met witvis, zoals schelvis en tong of frisse salades.

Blond

(zoals Leffe Blond)
Blond-biertjes drink je goed bij vis, lichte kaassoorten, coquilles (je weet wel, de Sint-Jakobsschelp) of bij zwezerik (orgaanvlees).De wat zwaardere blonde biertjes (zoals La Chouffe) gaan goed samen met vis- en schaaldieren, lichte vleesgerechten of Franse kazen.

 

Witbier

(zoals Wieckse Witte) Witbier doet je denken aan terrasjes en zon, en past ook het beste bij lichte zomergerechten zoals salades of witvis.

 

Bockbier

Bockbier is stevig bier dat past een zwaarder gerecht. Kies bijvoorbeeld voor een stoofgerecht, een maaltijd met veel vlees of echte winterkost.

Stout

(zoals Guinness)
De bekendste stout is Guinness, en als je het kent, weet je dat het een heel volle smaak heeft. Dit bier gaat bijzonder goed samen met nagerechten waarin chocola is verwerkt.

Bronnen: Donqui-John, Nederlandse bierbrouwers en Bier-brouwer