Zoek uit wat er misgaat

Toen ik aan psychologie begon, was mijn voorlopig BSA twijfelachtig. Ik had pas 1 vak gehaald en moest dus flink aanpoten om het te halen. Mijn studiementaliteit was simpelweg niet goed genoeg voor een universiteit, hier heb ik wat aan gedaan en daarna ging het een stuk beter.

Soms kan het ook gewoon zijn dat je de studie toch niet leuk vindt, of dat het te hoog gegrepen is voor je. In dat geval kun je altijd met een studieadviseur gaan praten. Zij kunnen je helpen in het maken van het juiste besluit. Als de studieadviseur geen grote hulp is, kun je natuurlijk ook altijd met mensen in je omgeving praten, dat kan ook al helpen!

Voor sommige studenten zijn er natuurlijk ook redenen die buiten hun controle vallen (ziekte of andere privé omstandigheden), in dat geval is het belangrijk dat je dat aankaart bij de studieadviseur of bij je examencommissie. Met goede redenen zijn er altijd regelingen te treffen zodat je zelfs met een negatief BSA over mag naar je volgend jaar.

 

Plan vooruit

Als je ervoor kiest om door te gaan, ga dan kijken wat je kunt doen om je cijfers te verbeteren. De meeste hogescholen en universiteiten hebben cursussen om je studievaardigheden te verbeteren, of misschien kunnen je medestudenten je helpen.

Als je echter besluit om ermee te stoppen, dan wordt het tijd om te gaan kijken voor studies die je wél leuk vindt. Aangezien het voorlopig BSA in januari/februari wordt gegeven, heb je nog een aantal maanden de tijd om een nieuwe studie uit te zoeken! Kijk dus alvast naar datums voor open dagen of meeloopdagen. 

 

Ga aan de slag

Plannen is natuurlijk een goed begin, maar daarmee ben je nog niet klaar. Ga ook daadwerkelijk aan de slag. Anders heb je straks een definitief negatief BSA en heb je een jaar weggegooid. 

Ga dus actief aan de slag met de tips die je krijgt van de studieadviseur, de cursussen of van je medestudenten. Het gaat misschien niet meteen zoals je voor ogen hebt, maar zodra de resultaten binnen komen, zal je blij zijn dat je het hebt gedaan!

En als je voor een nieuwe studie wilt gaan, ga dan ook echt kijken. Informeer je van te voren en stel tijdens de open dagen vragen die je helpen bij het besluit. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je weer een slechte keuze maakt.