Wat moet je drinken?

Water
Na een avond drinken is je lichaam uitgedroogd. Om je lichaam weer te laten functioneren is water drinken de nummer 1-oplossing. Nog slimmer: voor het slapen gaan nog water drinken, zo wordt je hoofdpijn de volgende ochtend net iets vriendelijker.

 Appel- of cranberrysap
Help het ‘helingsproces’ een handje door een glas appel- of cranberrysap. De suikers geven je lichaam energie en water om bovenop die kater te komen.

Muntthee
Een goede kop thee werkt bijna altijd. Muntthee houdt je misselijkheid tegen en verzacht de pijn in je maag. Het beste is natuurlijk verse munt, maar bij gebrek aan beter kan een theezakje ook!

Wat moet je eten?

Eieren
Niets werkt beter dan je volproppen met gebakken ei. Naast de heerlijke smaak zitten er veel voedingstoffen in die de gifstoffen van alcohol in je lever te lijf gaan.

Banaan, kiwi en spinazie
Deze combinatie werkt heel goed omdat je er een smoothie van kunt maken als je er yoghurt bijgooit. In alle drie de componenten zit kalium, en kalium zorgt er samen met natrium voor dat de waterbalans in je lichaam op peil blijft. Handig bij een kater!

Havermout
Bah. Als je net uit bed rolt met een kater is havermout niet een van de eerste dingen waar je naar verlangt. Toch helpt dit goedje jou om vitamines en energie binnen te krijgen. Ook neutraliseert havermout het zuur in je maag, wat ook wel prettig is.

vrouw koffie Unsplash

Wat moet je níet eten en drinken?

Vettig voedsel
Voordat je gaat drinken is vettig voedsel een goed plan. Maar als het kwaad al geschied is, moet je ver uit de buurt blijven van vet voedsel - ook als je er juist zo'n zin in hebt. Je maag is heel gevoelig na een avondje drinken, dus laat de patatjes, hamburgers en restjes pizza maar even voor wat het is.

Koffie
Het klinkt ideaal: je hebt geen energie, kloppend hoofd, dorst: tijd voor een kop koffie. Niets is minder waar! Koffie zorgt er zelfs voor dat je nog meer dorst en meer hoofdpijn op je dak krijgt. Je rode bloedcellen zetten uit, wat ervoor zorgt dat je hoofd bijna explodeert als je een kater hebt.

Alcohol
Het klinkt leuk en aardig: om een kater te verdrijven, moet je nog meer alcohol drinken. Op het moment is dit ook waar, je kater gaat weg en je drinkt vrolijk door. Eigenlijk stel je het kater-moment alleen maar uit. Doordat je ook nog verder uitdroogt door je alcoholconsumptie, wordt de kater ook heftiger.

Sinaasappelsap
Dit drankje is doordeweeks een goeie opkikker in de ochtend. Na een een avondje drinken? Nee dan niet. Je maag is heel gevoelig na een nacht drinken, en de zure vrucht kan leiden tot overtollig maagzuur of buikpijn.