Zelfstandigheid

Het klinkt een beetje tegenstrijdig, want in een studentenhuis woon je nooit alleen. Toch word je heel zelfstandig van op kamers wonen. No way dat jouw huisgenoot uiteindelijk dan toch maar een stofzuiger door je kamer haalt, omdat ze de troep niet meer kan aanzien. Is toch iets anders als je nog bij je ouders woont…

 

Verantwoordelijkheid

De enige aan wie jij verantwoording moet afleggen, ben jij zelf. Niemand die je meer hoeft laten te weten als je onverwachts niet thuis eet, als je blijft crashen bij je studiegenoot, of als je gaat stappen. En zelf de verantwoordelijkheid nemen, is een kwaliteit die op veel momenten van pas kan komen – je (toekomstige) baas zal er blij mee zijn.

 

Het loopt niet altijd zoals jij het wil

Natuurlijk vindt je vader het belangrijk dat jij op tijd bij je tentamen bent. Dus natúúrlijk mag je wel even voor in de badkamer. In een studentenhuis zul je je meer moeten aanpassen aan je huisgenoten. Je leert dat jouw manier niet altijd de beste is, en dat iedereen het niet altijd met je eens is. 

 

Financiën

Hartstikke obvious dat je meer leert over geld als je op jezelf gaat wonen. Maar in een studentenhuis heb je ook nog eens gedeelde kosten waar je rekening mee moet houden. Woon je op jezelf, dan kun je hooguit balen als je alleen nog maar geld hebt voor schuur-wc-papier. Maar je huisgenoten zullen niet blij zijn met je, als het jouw beurt is om te halen, maar je heb je geld verdronken in de kroeg.

 

Assertiviteit

Een studentenhuis is in feite een samenleving in het klein. Je moet je plek ‘veroveren’. Het is niet altijd één harmonieus geheel, maar er zullen onenigheden zijn die je moet oplossen om fijn met elkaar te kunnen wonen. Je leert voor jezelf en je eigen punten opkomen.

 

Koken voor grote groepen

Tja: koken voor jezelf of voor twee personen is nog wel te doen. Maar als het hele huis mee-eet en ook vrienden uitnodigt, vergt koken wel even vooruitdenken. Hartstikke handig!

Wat heb jij nog meer geleerd van samenwonen met huisgenoten?