De wereld rond

Dit is het moment in je leven om te reizen. Geen colleges meer en nog geen werk. Bedenk: wanneer je eenmaal gesetteld bent, wordt die wereldreis iets lastiger te realiseren. Daarbij wordt keer op keer in onderzoek bevestigd dat studenten met buitenlandervaring betere kansen op de arbeidsmarkt hebben. Leven in een andere cultuur zorgt ervoor dat je anders gaat denken en daarvoor creatiever wordt en beter problemen kunt oplossen. Ook hebben reizigers positieve eigenschappen als onafhankelijkheid en het openstaan voor nieuwe ervaringen.

 

Een baan onder je niveau aannemen

Behoorlijk wat hbo’ers en academici hebben een baan op mbo-niveau of blijven hangen bij hun bijbaantje. Het zorgt ervoor dat jij je dagelijkse boodschappen kunt betalen en bovendien kan het je ook nog ervaring opleveren. Dit is misschien niet direct relevant voor je droombaan, maar het laat jouw toekomstige werkgever zien dat je bereid bent hard te werken en jezelf in te zetten op allerlei gebieden. Daarnaast kun je zeker wel competenties opdoen die hoe dan ook van toepassing zullen komen.

 

De maatschappij én je cv een handje helpen

Vrijwilligerswerk staat goed op je cv. In de meest ideale situatie ga je iets doen dat in de lijn van je opleiding ligt. In sommige sectoren, zoals bijvoorbeeld maatschappelijk werk, ligt dit meer voor de hand dan in andere, maar laat je er niet van weerhouden creatief te denken. Als marketingstudent kun je vast de lokale buurtvereniging een handje helpen met de promotie van hun activiteiten. Je doet op deze manier doe je relevante ervaring op.

Verder leer je hoe het is om te werken in verschillende organisaties, laat je zien dat je betrokken bent en wie weet wat de buurman van de tante van die andere vrijwilliger nog voor jou kan doen. Hoe meer betrokken bij de maatschappij, hoe groter je netwerk en hoe meer kans op een baan.

Let op dat je vrijwilligerswerk door moet geven aan het UWV als je een werkloosheidsuitkering ontvangt. Er zijn een paar eisen: zo moet je meteen met een nieuwe baan kunnen beginnen en mag je vrijwilligerswerk het zoeken naar een baan niet in de weg staan.

 

Stagelopen of gratis werken voor de ervaring

Voor veel stages moet je verplicht ingeschreven staan bij een hogeschool of universiteit. Het is daarom slim om in de tijd die je hebt, flink aan de slag te gaan met de mogelijkheden die er zijn. Vooral de vakantiemaanden na het afstuderen worden nog wel eens vergeten. Er zijn ook altijd nog stages waarbij inschrijving niet verplicht is. Deze stages zijn vaak niet betaald of in het buitenland. Daarnaast zijn bedrijven zo creatief geweest om voor pas-afgestudeerde werklozen werkervaringsplekken te maken. Het verschilt vaak niet veel van een stage en als je goed functioneert is er vaak een kans dat je kunt blijven.

Misschien kun je zelfs alle opties combineren. Reis een half jaar door Zuid-Amerika, zoek een stage voor drie maanden, maak jezelf daarna nuttig door een baantje in de horeca te zoeken en wissel dit af met vrijwilligerswerk op een plaatselijke school. Laat die werkgevers zien wat jij in je mars hebt.