Ochtend

Routine
Het is makkelijker om een routine te maken van ’s ochtends sporten. Dat komt omdat je gedurende de dag meer verantwoordelijkheden hebt. Daarbij komt dat een dag college of werken energie kost en je wilskracht verkleint. Als je dus niet zo’n fanatieke sporter bent, is de kans wat groter dat je ‘s middags op de bank neerploft in plaats van dat je de sportschool van binnen ziet.

Slapen
Sporten in de avond (met name na 8 uur) kan ervoor zorgen dat je slechter slaapt. ’s Ochtends sporten voorkomt dat en zorgt juist voor een goede nachtrust.

Minder eetlust
Rustig sporten in de ochtend (bijvoorbeeld een stevige wandeling maken) veroorzaakt een kleinere eetlust na het sporten. Ook kun je tot wel 20% meer lichaamsvet verbranden als je op een lege maag sport.

Middag of avond

Lichaamstemperatuur
Als je lichaam koud is, zijn je spieren stijf en gevoeliger voor blessures. Je work-out is dan minder efficiënt. Je lichaam wordt warmer gedurende de dag, waardoor je spieren flexibeler zijn, en je dus meer uit je work-out kunt halen. Ook je reactietijd is het snelst en je hartslag en bloeddruk zijn ’s middags het laagst, wat goed is voor je prestatie.

Hormonen
Wil je sterkere spieren? Dan is je hormoonspiegel belangrijk – en met name die van testosteron. Laat in de middag produceert je lichaam tijdens een training meer testosteron dan ’s ochtends. Een ander hormoon om rekening mee te houden is het stresshormoon cortisol. Dat helpt bij de opslag van vet en de verkleining van spiermassa. Gedurende de dag neemt het niveau van cortisol af.Eigenlijk is het het allerbelangrijkste dat je van sporten een gewoonte maakt. Of je dat ’s ochtends of ’s avonds doet, ligt aan jouw voorkeuren. Als je dit lang genoeg volhoudt, zal je lichaam zich aanpassen aan dit ritme, waardoor je uiteindelijk het beste presteert op jouw vaste moment.

 

Bron: Greatist
Beeld: Pixabay/vranystepan