De februari-regeling

Allereerst moet je natuurlijk geen overhaaste besluiten gaan maken. Neem rustig de tijd om erover na te denken! Het kan immers zomaar zijn dat de eerste paar vakken wat saai zijn, maar dat in de tweede periode de pretvakken beginnen te komen. Weet je zeker dat je wilt stoppen? Doe dat dan voor februari, dan worden je ov-kaart en je aanvullende beurs een gift van DUO (je lening natuurlijk niet). 

Zijn het kriebels of is het echt niet leuk?

Om erachter te komen of je gewoon overloopt van spanning en ongewoonte, of dat het echt niet de studie voor jou is, kun je altijd met een studieadviseur of ouderejaars praten. Spreek je ervaring uit en kijk wat zij er van te zeggen hebben. Het kan best zijn dat iedereen ervaart dat het in het begin wat saai of apart is bij de studie, maar dat het uiteindelijk wel goed komt.

Ook kun je misschien alvast kijken naar de vakken die je nog gaat krijgen. Als je dan ziet dat een groot deel intimiderend of niet aantrekkelijk (voor jou) uitziet, zal dat je ook wel een indicatie geven. Vergeet echter niet dat iedere opleiding wel een aantal vakken heeft die niet zo leuk zijn. Bij mijn opleiding (psychologie) kijkt iedereen altijd op tegen statistiek en methodiek, maar die ‘intimiderende’ vakken vallen altijd wel mee!
Mocht je nu écht zeker weten dat je niet door wilt, dan kun je het volgende doen:


Kijk deze keer nóg beter naar wat je wilt gaan doen

Als je stopt met je studie heb je een halfjaar of meer vrije tijd over (tussen het baantje dat je dan waarschijnlijk gaat doen door). Ga naar open dagen of meeloopdagen bij de verschillende opleidingen die je leuk lijken. Zeker een meeloopdag is handig als je directe ervaring over de studie wilt!

Iets vergelijkbaars

Meestal heb je een studie gekozen omdat die richting (alfa/bèta/sociale wetenschappen/…) je leuk leek. De kans is dus groot dat een andere studie binnen die richting je wel leuk lijkt. Als communicatiewetenschappen bijvoorbeeld toch tegen bleek te vallen, zou je eens kunnen kijken richting journalistiek of een opleiding als nieuwe media. 

Iets totaal anders

Zelf ben ik een ervaringsdeskundige wat het niet leuk vinden van een studie betreft, alleen kwam ik er pas na anderhalf jaar achter. Na veel denken en uitstellen heb ik toen toch maar besloten over te stappen naar psychologie (vanaf ict). Hoe drastisch die keuze ook lijkt: het was de beste keuze. Uiteindelijk bleek psychologie een veel betere fit. Nu ik aan mijn master bezig ben, kan ik er alleen maar positief naar terug kijken!