Let goed op

Dat mensen niet direct weten wat ze moeten vragen als je voor het blok zet met de vraag “wat wil je hebben?”, betekent niet dat ze geen hints kunnen geven af en toe. In gewone conversaties kunnen best vaak dingen naar voren komen die ze willen hebben. Let dus op zulke, al dan niet subtiele, hints! Of probeer te letten op iets waarvan ze niet eens door hebben dat ze het nodig hebben, zoals iets leuks voor in hun kamer of studentenhuis.

 

Kijk naar hun persoonlijkheid

Afhankelijk van hoe iemand is, waarderen ze natuurlijk andere cadeaus. Een persoon die graag reist, zou bijvoorbeeld iets aan leuke travel gadgets hebben. Terwijl iemand die van koken houdt natuurlijk veel liever iets heeft om het leven in de keuken wat gemakkelijker te maken.

Een bescheiden persoon zal daarnaast waarschijnlijk even (of misschien zelfs meer) geïmponeerd zijn door een goed doordacht, klein cadeautje dan door een groot imposant cadeau.

 

Wees creatief

Als je echt niets weet te vinden dat aansluit op iemands persoonlijkheid, hobby’s of voorkeuren, probeer dan iets te maken of samen te stellen. Maak een leuk pakketje of een of ander fotoboekje. Daarmee laat je bovendien nog zien dat je goed hebt nagedacht over het cadeau!

 

Vraag het aan iemand anders

Je kunt altijd aan familie of vrienden vragen of zij nog iets weten om te geven. Mochten zij het dan zelf ook niet weten, dan kun je misschien voorstellen om eens flink te brainstormen en samen iets te kopen!

 

De cadeaubon / een envelopje met geld

Hoewel ik dit zelf niet graag aan iemand geef, is het natuurlijk altijd een optie als je echt niets meer weet. Eventueel zou je het wel redelijk gericht kunnen houden door het een cadeaubon voor een bepaalde winkel te maken, als je weet dat de persoon daar graag wat koopt. 

 

Denk vooral goed na

Uiteindelijk maakt het natuurlijk niet uit wat je geeft, als je maar laat blijken dat je erover hebt nagedacht. Zelf ben ik al hartstikke blij met een kaartje waaruit blijkt dat er aan me gedacht is. Of je nu 10 euro of 100 euro uitgeeft, als het maar doordacht is!
 

 

Coverbeeld: Unsplash/Andrew Neel