We spraken met coach en psycholoog Sylvia Roovers van Sylvia Roovers Coaching & Advies.

Wat doet een coach precies?

Een coach kan je bij veel zaken helpen. Als student of net-afgestudeerde kun je bij een coach bijvoorbeeld terecht voor coaching, loopbaanbegeleiding of een sollicitatietraining. Samen met jou bekijkt de coach wat je precies wil, wat bij je past en in wat voor soort functie je jezelf kunt ontwikkelen. 

Loopbaanbegeleiding als je vastloopt

Sylvia vertelt dat zij denkt dat de maatschappij te veel gericht is op denken. Mensen rationaliseren alles en maken daardoor soms keuzes die niet gebaseerd zijn op hun gevoel, vindt zij. Kies je voor een opleiding met een goed toekomstperspectief, maar blijken daar toch niet jouw talenten te liggen? Dan kun je op een bepaald moment vastlopen. Een coach maakt je bewuster van jouw ‘verborgen’ eigenschappen en idealen. 

Weet je niet welke studierichting of functie bij je past, dan kan een beroepskeuzetest vaak veel duidelijkheid geven. Aan de hand van de uitslag kun je gerichter zoeken naar een studie of baan.

Zoeken naar een baan: een 100% match bestaat niet

Sylvia ziet vaak dat  studenten of net-afgestudeerden nog helemaal geen goed zicht hebben op deze arbeidsmarkt. Bij het zoeken naar een baan hebben ze vaak een soort tunnelvisie en weten ze eigenlijk niet wat al hun mogelijkheden zijn. Daarbij komt dat bedrijven voor ongeveer hetzelfde werk vaak andere functienamen gebruiken. Een loopbaancoach kan je helpen om overzicht te krijgen in de mogelijkheden, zoekt samen met jou naar passende vacatures en kijkt daarna of de functieomschrijving aansluit bij jouw wensen en kwaliteiten. 

Een 100% match bestaat volgens Sylvia eigenlijk niet: “Maar kijk in ieder geval of de vacature de belangrijkste aspecten bevat die jij in jouw ideale functie zoekt.”

Hulp bij het versterken van je competenties

In een vacature worden competenties omschreven die je als sollicitant moet hebben. “Een coach kan je helpen om je bestaande competenties te versterken en te ontwikkelen, door met jou te trainen en je daardoor bepaalde inzichten te geven. Niet alles is daarbij goed ‘coachbaar’. Sommige competenties hebben gewoon tijd nodig en verkrijg je door ervaring op te doen”, vertelt Sylvia. Wanneer een bepaalde competentie in aanleg niet zo in jou zit, dan is coaching daarop lastiger. 

Doe ervaring op

Een tip van Sylvia: doe ervaring op, ook al tijdens je studie. Dit kan door vrijwilligerswerk, bijbanen of meeloopstages. Op deze manier krijg je meteen ook meer zicht op wat het in de praktijk precies inhoudt. Dit laatste krijg je volgens Sylvia ook door vrienden en familie eens te vragen naar hun werk. Wat doen zij zoal op een dag? Hoe hebben zij hun baan gevonden en hebben zij nog tips voor je? Maak daarnaast goed gebruik van je netwerk. Dat is groter dan je denkt. Zorg dat je vrienden en kennissen weten naar wat voor baan jij op zoek bent.

Voorbereiding op sollicitatie

Een coach kan je helpen om je inzicht te geven in je beste kanten en je op die manier goed voorbereiden op sollicitaties. De coach vraagt je naar concrete voorbeelden waarin jouw kwaliteiten tot uiting kwamen, zodat je deze in je sollicitatiegesprek kunt toelichten. De coach geeft je feedback op je antwoorden en je non-verbale gedrag, zodat je goed weet hoe je overkomt tijdens een gesprek. 

Over Sylvia Roovers 
coach sylvia roovers
 
Sylvia is psycholoog en coach, en werkt al jaren als assessmentpsycholoog en loopbaanadviseur.  

Dit artikel is geschreven door Marleen van Puijenbroek van Voorbeeldsollicitatiebrief.info, een website waar je kwalitatieve, up-to-date en gratis sollicitatiebrieven vindt die je als voorbeeld kunt gebruiken bij je sollicitaties.