Meer energie

Sporten blijkt niet alleen goed te zijn voor je concentratievermogen, het helpt ook bij onthouden wat je net geleerd hebt. Sporten bevordert het leren namelijk op drie manieren. Het zorgt er allereerst voor dat je alerter en gemotiveerder bent doordat je meer energie hebt na het sporten (al voelt dat niet altijd zo).

Nieuwe informatie

Daarnaast binden zenuwcellen zich beter aan elkaar, wat een basis is voor het leren van nieuwe informatie. Dit heeft te maken met twee neurotransmitters: glutaminezuur en gamma-aminoboterzuur. Tijdens het leren wordt er verbanden gelegd tussen zenuwcellen. Glutaminezuur zorgt er voor dat er een verbinding op gang komt tussen de zenuwcellen en gamma-aminoboterzuur zorgt er voor dat die verbinding blijft bestaan.

Opslaan en herhalen

Ook zorgt sporten voor de aanmaak van zenuwcellen vanuit stamcellen in de hippocampus, die verantwoordelijk is voor het opslaan en herhalen van informatie. Tijdens het sporten komt namelijk het eiwit BDNF vrij. Dit eiwit draagt bij aan de leerprocessen in dit gedeelte van je hersenen.

Work-out

Het komt er dus eigenlijk op neer dat sporten tijdens het studeren je kan helpen die tentamens te halen. Je kunt het beste voor een rustige workout gaan, dit doet wonderen voor je concentratievermogen en je werkgeheugen. Doe even een rondje om je studentenflat of loop eens naar de supermarkt in plaats van dat je de fiets neemt.

Bronnen: Additude, NCBI
Beeld: Pixabay/geniusvv