Sporten

Bij een studentensportvereniging kun je, jawel, sporten. Allereerst is het natuurlijk een hartstikke gezonde manier om die pizza van de avond ervoor eruit te zweten. Daarnaast is het de ideale manier om even de stress van het dagelijks leven van je af te zetten. Tijdens het sporten kan je ook uitstekend van de omgeving genieten. Denk daarbij aan de korte tennisrokjes of de gespierde mannenlichamen; er valt voor iedereen genoeg moois te zien.

Sociaal leven

Naast sporten kan je uit het sociale isolement wat studeren heet kruipen en contact leggen met je lotgenoten. Voor je het weet ben je onderdeel van een vriendengroep en ben je vaker in het clubhuis te vinden bent dan in een doorsnee kroeg op donderdagavond. Je weet precies welke krukken niet van ellende uit elkaar vallen wanneer je erop gaat zitten en als er om 04.15 begonnen wordt met sluiten vind je het een ‘laffe avond’ (terwijl je tegen die tijd links al niet meer van rechts kan onderscheiden).

Commissiewerk

Zodra je gevoelsmatig genoeg sport en je compenseert voor de (door alcohol mede mogelijk gemaakte) sociale activiteit bij de vereniging, kan er een ander gevoel ontstaan. Het gevoel dat je meer wil betekenen en je actief wil inzetten voor je vereniging. Dit is bij veel studentensportverenigingen mogelijk in de vorm van commissies. Commissies zijn een leuke manier om meer betrokken te raken bij de vereniging, waarmee je veel voldoening en ervaring opdoet. Het risico is wel dat je aandacht steeds minder gefocust blijft op het sportieve aspect van de vereniging en je daarmee aan je ‘main goal’ voorbijstreeft; het sporten.

Liefde/scharrels

Ook aan het romantische levensdoel van de student kan bij een studentensportvereniging voldaan worden. Op een feestje kan de combinatie van drank en fijne hitjes ervoor zorgen dat jullie gedeelde liefde voor de sport de verbindende factor is tussen jou en je crush. Een korte babbel gevolgd door een paringsdans kan jullie lot vervolgens al snel bezegelen. Het grote voordeel ten opzichte van een algemene studentenvereniging? Er zullen waarschijnlijk wat minder kilo’s aan je partner vastgespekt zitten, en dat is altijd een flinke plus.

Feesten

Tot slot is lid zijn van een studentensportvereniging de perfecte dekmantel om ongestoord de student uit te kunnen hangen. Ik spreek uit eigen ervaring dat de feesten van een sportvereniging absoluut niet onder doen voor andere feesten, maar de maatschappij zal toch anders tegen je aankijken dan wanneer je trots (en met een kater) aan iemand verkondigt dat je bij een algemene studentenvereniging zit. Dan schept het sportieve aspect toch een enigszins positiever imago.

Beeld: Pixabay/Werni