1. Je hoeft je geen zorgen te maken over het BSA

Als je je p gewoon hebt gehaald, heb je je BSA (bindend studie-advies) uiteraard ook. Je hoeft je dus geen zorgen te maken omdat je mogelijk met de opleiding moet stoppen. Meestal betekent het BSA dat je rond de 40 studiepunten uit het eerste jaar moet hebben om door te mogen met de rest van opleiding.

Krijg je een negatief BSA, dan moet je dus stoppen. Hoeveel studiepunten je precies moet halen, wisselt per onderwijsinstelling. Zo zijn bij de Erasmus Universiteit de eisen aan je propedeuse en BSA zelfs gelijk, en moet je dus de volledige 60 studiepunten hebben om door te mogen naar je tweede jaar. Bij zulke opleidingen is het dus helemaal belangrijk om je propedeuse netjes in je eerste jaar te halen!

 

2. Je hoeft niets door te schuiven

Als je je propedeuse gewoon na het eerste jaar hebt, hoef je niet te gaan schuiven in de rest van je studie. Het kan zomaar zijn dat je tweedejaars (en later dus misschien derde-/vierdejaars) vakken moet laten schieten omdat ze anders overlappen met de nog niet behaalde propedeusevakken.

Ook kan het zijn dat je vakken simpelweg niet mag volgen als je een vak er aan voorafgaand niet hebt gehaald (denk aan statistiek I/II/III-constructies). Als dit het geval is bij te veel vakken, is de kans op studievertraging groot. Zeker aangezien de overheid de geldkraan heeft dicht gedraaid, met het nieuwe studiefinancieringsstelsel, is het belangrijk hier rekening mee te houden.

 


Liever kijken? Willem legt het je hierboven nog even duidelijk uit!

 

3. Je kunt doorstromen

Voor hbo’ers geldt dat je met een propedeuse kunt doorstromen naar de universiteit. Dan is het natuurlijk wel fijn als je ook meteen kunt beginnen zodra je je p hebt, en niet nog voor een of twee vakken een heel studiejaar op je hbo-opleiding moet uitzitten.

4. Je kunt wat meer ruimte creëren

Vaak hoef je je propedeuse niet per se binnen een jaar te halen, als je je bsa maar hebt, maar moet je het toch uiterlijk binnen twee jaar halen omdat je anders de opleiding moet verlaten. Als je je p gewoon meteen haalt, hoef je je daar in het tweede jaar dus geen zorgen meer over te maken en kun je dat verder zo indelen als je zelf wilt (voor zover je opleiding dat toelaat dan). Want laten we wel wezen: je weet we leukere dingen te doen dan herkansingen.

 

5. Je kunt meedoen aan het Honours-programma

Als je je propedeuse binnen een jaar haalt en goede cijfers hebt, kun je vaak meedoen aan het Honours-programma van je hogeschool of universiteit. Dit is extra onderwijs bovenop je regulier lesprogramma dat je kunt doen voor extra uitdaging en verbreding of verdieping van je opleiding. . Ook staat zo’n Honours-programma niet verkeerd op je cv.

 

Beeld: Pixabay/Startupstockphotos