Maar ook al is er veel wat ik nog niet weet van Rotterdam, er is toch altijd een plek waar ik elke keer stil van word als ik er ben. Elke keer als ik hier rijd, word ik toch weer overdonderd door de bedrijvigheid die deze plek uitstraalt. Het is een weg die zowel kan laten zien wat voor eenvoudige beginselen Rotterdam heeft maar ook aantoont welke luxe er bij is gekomen door de rauwe economische kracht die de stad over de jaren heeft verworven. Er zijn veel plekken die mensen aan kunnen wijzen als ze het hebben over hún Rotterdam, maar een autorijdende student als ik kan ik er echt maar één bedenken: De Maasboulevard.

Toen ik voor het eerst naar Rotterdam ging was er niets wat mij echt aan de stad kon binden, ik was er echt alleen om te studeren en te feesten. Natuurlijk, het was een mooie stad, er waren genoeg plaatsen waar ik graag was en ik had het er ook prima naar mijn zin. Maar meer dan dat was het niet, het was een prima stad maar voor mij volledig inwisselbaar. 

Het moment dat ik me Rotterdammer ging voelen

Totdat ik in mijn tweede jaar met mijn vader in de auto naar Rotterdam reed omdat de treinen niet reden. Het was een uur of 10 ‘s avonds en ik was al laat voor een feestje. De reis was niet heel interessant, totdat we de Maasboulevard opreden. Om Rotterdam zo te zien, in het donker, met alle lichten aan de overkant en het uitzicht op de Willemsbrug en de Zwaan. Ik was er gewoon stil van. Dit is het moment dat ik kan benoemen als het moment dat ik me Rotterdammer ging voelen. Met het prachtige uitzicht daar en de flitspaal die mijn vader er subtiel op attendeerde dat je daar toch echt maar 50 mag werd ik verliefd op Rotterdam, míjn Rotterdam. 

Over de jaren ben ik nog vaak over deze prachtige weg gereden en nog steeds blijf ik het onbegrijpelijk mooi vinden, ongeacht de tijd of het weer. Rijd je er overdag dan zie de bootjes die over de Nieuwe Maas varen. Rijd je er ‘s ochtends vroeg, dan kun je Feijenoord en het Noordereiland zien ontwaken. Rijd je er in de regen, dan zie je niet zo veel maar toch voel je de Rotterdamse glorie als je langs het eens zo trotse Tropicana rijdt. 

Dus alsjeblieft, als je nog eens Rotterdam binnen rijdt, neem dan, neen, beleef dan de Maasboulevard. Wie weet, misschien heeft het op jou wel net zo’n impact als op mij en kan Rotterdam zich nog een trotse inwoner rijker tellen. 
Rotterdam_SW_Banner_large