Het is algemeen bekend dat studenten wel van een biertje (of 20) houden. Leidse psychologen zochten uit hoe verenigingsleden het beste kunnen minderen. Wat blijkt? Vrouwelijke studentes hebben genoeg aan een beetje voorlichting. Bij mannen is er echter iets meer nodig om hun ongezonde levensstijl te veranderen.

‘Afslaan is voor iedereen best ingewikkeld’, vertelt gezondheidspsychologe Winnie Gebhardt. Gebhart heeft het over afslaan in het algemeen: ongezond eten, sigaretten of andere drugs. Maar ze heeft het vooral over bier op de studentenvereniging. Dat heeft zij met haar collega Pepijn van Empelen en haar studenten onderzocht. ‘Er zit een grote kloof tussen wat mensen willen, en wat mensen doen’, legt ze uit.

Een groot gedeelte van de studenten drinkt zoveel dat het lichamelijk ongezond wordt. Het zogeheten binge-drinken, in hoog tempo veel alcohol wegtikken, is schadelijk voor de lever en de hersenen. Wat is veel alcohol? Daar zit een man al aan bij vijf luttele pilsjes op een avond. Meer dan drie is teveel voor de meisjes. Gebhardt: ‘Ik denk dat veel vrouwen niet beseffen hoe ontzettend weinig ze eigenlijk maar zouden mogen drinken.’

Het onderzoek Voor hun onderzoek benaderden de psychologen meer dan tweehonderd studenten van gezelligheidsverenigingen uit verschillende steden. Drie manieren om te minderen werden nader bekeken. De deelnemers konden zich voornemen om vanaf het vijfde (of derde in geval van vrouwen) biertje te weigeren. Een tweede groep moest zich voornemen om minder te gaan drinken. ‘Dat is dus minder expliciet op de sociale interactie gericht’, legt de psychologe het verschil uit. Groep drie moest concrete plannen maken over hoe ze om zouden gaan met situaties waarin de verleiding om toch meer te drinken opkomt. Alledrie de groepen, en een controlegroep, kregen een A4’tje met informatie over de gevolgen van overmatig drankgebruik.

Geschrokken studentes Voor de vrouwen was dat laatste al genoeg; het werkte zelfs ietsje beter dan de uitgebreidere preventiestrategieën. ‘Ik denk dat er een tekort aan kennis was onder die groep, en dat ze schrokken van de informatie.’Bij mannelijke studenten was meer nodig. Alleen optie drie, waarbij uitgebreid plannen werden gemaakt, hielp. Hun inname ging van gemiddeld veertig naar gemiddeld dertig alcoholische consumpties per week.