Mijn ervaring

Vorig jaar ben ik in de zomervakantie naar Roemenië gegaan om daar met een groep jongeren uit mijn kerk vrijwilligerswerk te gaan doen. Dat beviel zo goed dat ik dit jaar weer naar Roemenië vertrek. 

Mijn vrijwilligerswerkervaringen samengevat in een paar woorden? Onwijs heftig, mooi, nieuw, bijzonder, en soms ook wel zwaar…

Waarom zou je?

Zelf heb ik vorig jaar dus voor het eerst vrijwilligerswerk in het buitenland gedaan. Iedereen heeft weer zo zijn eigen redenen om zoiets te gaan doen, maar voor mij was vooral het iets kunnen betekenen voor een ander heel belangrijk. 

In het kleine dorpje waar wij kwamen helpen was ontzettend veel armoede en waren er veel kinderen die niet naar school konden, maar moesten werken of voor hun familie moesten zorgen. Door in dit dorpje kinderwerk te gaan doen konden de kinderen eindelijk even echt ‘kind zijn’, kregen ze aandacht en konden ze plezier hebben. 

Maar, zoals ik al zei: iedereen heeft weer andere redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Zo kan je het bijvoorbeeld ook doen om kennis te maken met een hele andere cultuur, omdat je tijd over hebt of omdat het goed op je cv staat.  

Wat voor soort vrijwilligerswerk wil je doen?

Oké, je weet inmiddels misschien al wel zeker dat je vrijwilligerswerk wilt gaan doen. Maar heb je er al over nagedacht hoe lang je wilt gaan? Met wie? Waar? Hieronder de opties op een rijtje!

Hoe lang
Iets belangrijks om over na te denken is: hoe lang wil je vrijwilligerswerk gaan doen? Wil je het in een vakantie gaan doen, zodat je geen vrij hoeft te nemen van je werk/lessen, of wil je er juist een langere tijd voor uittrekken, zodat je echt een grote bijdrage aan het project kunt leveren? Weeg de opties af aan de hand wat voor jou belangrijk en mogelijk is.

Nederland of buitenland
Als je aan ‘vrijwilligerswerk’ denkt, komen er vaak vooral allerlei mooie, exotische landen op in je gedachten. Maar vergis je niet: ook in Nederland is er genoeg te doen! Klop bijvoorbeeld eens aan bij dat bejaardentehuis of het AZC om de hoek. Het fijne is dat je voor een vrijwilligersbaantje in Nederland veel minder hoeft te regelen en betalen.

Anniek vrijwilligerswerk

Met of zonder vakantie erbij?
Als je naar het buitenland gaat voor vrijwilligerswerk kan je vaak kiezen of je er púúr vrijwilligerswerk wil gaan doen, of dat je het wil combineren met vakantie. Allebei de opties hebben zo hun voor- en nadelen. 

Zo kan het voltijd vrijwilligerswerk doen behoorlijk intensief en heftig zijn, maar je leert het project en de mensen wel écht goed kennen. Het werk combineren met vakantie is dan weer een stuk relaxter, maar het kan er wel voor zorgen dat er soort kloof gaat ontstaan tussen jou en de mensen die je helpt. 

Alleen of met bekenden
Nog iets om over na te denken: wil je alleen het avontuur aangaan of met een groep bekenden? 

Als je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen, vertrek je vaak samen met een groep. Maar, het is aan jou de keuze of je samen met één of meer vrienden meegaat met die groep, of alleen. In Nederland zijn er heel veel verschillende mogelijkheden wat betreft alleen gaan, of met een groep bekenden of onbekenden.

Een organisatie vinden

Als je een beetje een idee hebt wat voor soort vrijwilligerswerk je wilt doen, is het tijd om op zoek te gaan naar een organisatie. Dit is vooral een kwestie van googelen. Een paar tips: Travelactive verzorgt veel vrijwilligerswerkreizen naar het buitenland, en op Workaway.info kan je regelen dat je ergens tegen kost en inwoning mag komen werken. 

Andere dingen om rekening mee te houden

Vaccinaties
Ga je vrijwilligerswerk in het buitenland doen? Dan is de kans groot dat je een heel aantal vaccinaties zult moeten halen. Bereid je daar maar alvast op voor… ;)

Heftig
Tijdens mijn eerste vrijwilligerswerkreis naar het buitenland merkte ik dat het werk behoorlijk heftig vond. Ik zag zoveel armoede, zoveel gebroken harten, het klimaat was zo anders en de cultuur ook… Dit is wel iets om rekening mee te houden, stel je er niet op in dat het puur een plezierreisje gaat worden.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips!  

 

 

Meer van Anniek