Maak een planning

Het klinkt heel simpel en saai, maar een planning maken helpt echt. Door overzicht te creëren en de stof te verdelen over meerdere dagen kom je erachter dat - als je het goed plant - je per dag helemaal niet lang hoeft te studeren. Vaak is de gedachte dat je uren moet studeren vreselijk, terwijl een goede planning dit voorkomt.

 

Ga naar een omgeving waar je gedwongen wordt te studeren

Als je een motivatieprobleem hebt, raak je vaak snel afgeleid. Door een rustige plek op te zoeken waar geen directe afleiding is, zoals bijvoorbeeld een bibliotheek of een stilteruimte, ben je sneller geneigd om daadwerkelijk wat te gaan doen. Daarnaast werkt het zien van medestudenten die studeren ook nog eens motiverend. Als je thuis snel afgeleid raakt kan dit de oplossing zijn.

 

Ga studeren met een studiegenoot

Hierbij bedoelen we natuurlijk niet een studiegenoot met wie je alleen maar gaat kletsen, maar een studiegenoot die de stof echt goed begrijpt. Zo kunnen jullie elkaar vragen stellen over het onderwerp en tips uitwisselen. Hoe beter je de stof begrijpt, hoe makkelijker het wordt om te gaan studeren.

 

Ga sporten

Het klinkt misschien gek, maar voorafgaand of tussen het leren door werkt sporten echt goed. Het zorgt ervoor dat je al je hersenspinsels achter je laat en je focust op je lichaam. Door even een (half) uur te sporten krijg je ook weer nieuwe energie, waardoor je je beter kan concentreren.

 

Vind een beloning voor jezelf

Mochten al deze dingen niet werken, probeer dan iets te vinden waarmee je jezelf kan belonen. Denk hierbij aan: als ik twee uur gestudeerd heb, mag ik een netflix aflevering kijken, iets lekkers eten etc.

Onthoud verder dat het heel normaal is om even geen motivatie te hebben, maar zorg er wel altijd voor dat het niet structureel wordt!