1. Ga het gesprek aan

Ja, je leest het goed. Lekker een uurtje therapeutisch kletsen met je huisgenoot is goed voor jullie. Doe dit het liefst met alle huisgenoten en zorg ervoor dat er weinig tot geen afleiding is. Dit betekent dat niemand na het gesprek op date gaat, de sportschool induikt of nog boodschappen moet doen. Voor dit soort psychologische taferelen moet je echt de tijd nemen. Jullie willen hier ten slotte allemaal dat er een oplossing komt. Realiseer jezelf echter wel dat een béétje troep in een studentenhuis oké is. Als hij of zij plechtig beweert zich voortaan aan de afspraken te houden en je de volgende dag een slingerende sok van hem of haar vindt, ga dan niet gelijk tekeer. 

2. Zet geld in

Geld is een heilig goedje voor studenten. Leg bijvoorbeeld – heel kinderachtig – een financiële straf vast als je huisgenoot weer eens de afwas niet doet of ongevraagd vrienden meeneemt. Stel bijvoorbeeld de regel op dat je huisgenoot 2,50 moet geven aan iedere huisgenoot per niet afgewerkte afwas. Dat tikt wel aan na een tijdje. En geloof me: dit wil je niet als student. Zijn toch weer een paar biertjes. 

3. Leg afspraken vast

Zorg ervoor dat je duidelijk op papier hebt staan wat geaccepteerd wordt in jullie studentenhuis en wat niet. Dus niet ‘hee jongens voortaan wel ff je troep opruimen he als je weggaat’ via Whatsapp. Maak een rooster, afsprakenlijst, reglement, whatever. Niets kan te gek, zolang het maar lekker officieel is en handtekeningen bevat. Als je jullie huisbaas er ook bij weet te betrekken, is het helemaal top. 

4. Maak het niet erger 

Het is heel frustrerend als je huisgenoot je doordeweeks ’s nachts wakker houdt. En ja, het is óók frustrerend als je de volgende ochtend niet eens kan ontbijten, omdat er geen schone borden meer zijn. Maar ga nou geen wraak nemen en precies hetzelfde terugdoen. Ga niet de dag voor het tentamen van de vervelende huisgenoot, expres een huisfeest geven. Gooi zijn was, die al 2 dagen in de wasmachine zit, niet op zijn of haar bed. Voelt goed op korte termijn; maakt het erger op lange termijn. Echt. 

5. Houd moed 

Als de situatie écht escaleert en je al het bovenstaande al hebt geprobeerd, is er nog één resterende oplossing: het studentenhuis verlaten en ergens anders gaan wonen. Dit is in veel studentensteden tegenwoordig een grote uitdaging. Maar blijf om je heen kijken, hospiteren en rondvragen. Mocht het echt niet lukken, probeer dan positief te blijven. Nog een paar jaar, en dan ben je van hem of haar af. Hopelijk…