Duurzaamheid. Dit woord hoor je tegenwoordig zó vaak, dat het bijna vervelend wordt. Zó vervelend, dat het vaak het ene oor in en het andere oor weer uit gaat. Duurzaam leven mag ten slotte behoorlijk wat kosten. Daarnaast zit niet iedere student er op te wachten om  een eigen moestuintje aan te leggen en meubels te recyclen. Daarom hebben we een lijstje opgesteld met behoorlijk simpele tips om een duurzaam studentenleven te creëren. En dit kost he-le-maal niks! 

 

1. Duizend laagjes kleding

Deze tip hoor je waarschijnlijk in alle campagnes van milieuorganisaties voorbijkomen; zet de kachel een graadje lager. Of nog beter: uit. Heel vanzelfsprekend, maar in hoeverre doe je dit? Vooral in de winter is het heel verleidelijk om lekker de kachel aan te zetten en op de bank te vertoeven met een dekentje. Maar dit kun je ook doen met een extra dekentje, een extra trui en zonder kachel! Het bespaart misschien niet iedereen direct geld, zeker aangezien je inclusief huurt. Maar de gedachte dat je goed bezig bent, is altijd fijn. Een laatste tip: het is beter om de temperatuur van de kachel constant te houden dan deze telkens aan en uit te doen. 

 

2. Ramen zijn er niet voor niets 

Het licht aan laten staan is ook zo’n dingetje waar écht wel op bespaard kan worden. Hetzelfde geldt voor het aanzetten van lichten in een ruimte waar dit helemaal niet hoeft. Waarom doen we dit? Voor meer sfeer of een knusser uiterlijk van een kale kamer? Dit kun je ook met andere manieren oplossen, zoals kaarsjes. Ben je ook nog eens romantisch bezig. En nog even dit: lichten uit als je weggaat. Duh. 

 

3. Even geen dier op je bord 

Ook heel duurzaam: ervoor kiezen om minder vlees te eten. Gelijk vega worden is natuurlijk nog beter, maar we snappen heus wel dat je je bitterballen en hamburgers voorlopig nog niet kunt missen. Spreek daarom met jezelf af dat je niet meer elke dag vlees eet, maar bijvoorbeeld alleen doordeweeks of om de dag. Vleeswaren zijn behoorlijk duur, dus dit scheelt ook weer geld! 

 

4. Liever lui dan moe 

De lift nemen naar de tweede verdieping of even naar de supermarkt met de auto of scooter. Dit zijn dingen die we doen omdat we lui of eraan gewend zijn. Maar geef toe: eigenlijk is dit toch te gek voor woorden? Neem dus voortaan de trap naar de tweede verdieping. Een fijne bijkomstigheid voor alle fitgirls onder ons: je verbrandt weer de nodige calorieën. Probeer ook wat minder gebruik te maken van auto’s en scooters, en meer gebruik te maken van het OV. We horen je denken: bussen hebben toch ook uitstootgassen? Ja, maar bussen rijden toch wel, of jij nou in die bus zit of niet. 

 

5. Ook water kent grenzen

Over onze waterconsumptie maken we ons niet heel veel zorgen. Logisch, aangezien maar liefst twee derde van onze planeet bestaat uit water. We hebben oceanen vol. Maar niets is minder waar; Kaapstad staat al droog. Wanneer volgt de rest? Waarschijnlijk voorlopig nog niet, maar het is altijd goed om stil te staan bij jouw waterconsumptie op een dag. Schaf bijvoorbeeld een douchekop aan die aangeeft na hoeveel minuten je hoeveel liter water hebt verbruikt. Eén ding kunnen we je nu al vertellen: de eindstand had je niet zien aankomen.