1. De ouderwetse 

Deze docent is ongelofelijk slim en lijkt oneindig veel kennis te hebben over zijn of haar vakgebied. Maar als het eenmaal gaat over PowerPoint presentaties, het laten zien van YouTube filmpjes of het opstarten van de beamer, is deze docent volledig de weg kwijt. In alle paniek wijkt hij of zij uit naar de studenten. ‘Jullie generatie weet hoe dit werkt, dus jullie kunnen vast even helpen!’. Tijdens dit soort momenten voel je toch wel even plaatsvervangende schaamte. En zeker aangezien niemand deze docent spontaan helpt, maar hij of zij er bijna wanhopig om moet smeken.  

2. De chille 

Dit is de favoriete docent van ie-de-reen. Hoorcolleges zijn altijd eerder klaar, je mag zoveel eten en drinken als je wilt en deze docent is altijd in voor een pauze. Ook doet diegene niet moeilijk over deadlines; geen probleem als je je verslag een dag te laat inlevert (volgens Canvas krijg je dan een 1, maar goed). Ook is deze docent zo lekker eerlijk: hij of zij geeft rustig toe dat het niet nodig is om alle artikelen goed te bestuderen. Andere docenten dreigen juist dat je het tentamen niet gaat halen als je niet alles héél grondig bestudeert. Ook weleens fijn, zo’n chille docent! 

3. De ongemakkelijke 

Dit is de docent waarbij je nou nooit weet of hij of zij het meent of niet. Dit is zo’n docent die de studenten iets te lang aankijkt, te lange pauzes tussen zinnen gebruikt en niet helemaal lekker uit zijn of haar woorden of zogenaamd grappige uitdrukkingen komt. Zeker werkcolleges zijn awkward: iemand de beurt wijzen als docent is blijkbaar toch een beetje ongemakkelijk. Lachwekkend en zielig tegelijkertijd. Want de docent doet écht wel zijn of haar best.  

4. De eigenzinnige

Dit type docent is zooo vermoeiend. Deze docent kan eindeloos lang doorgaan over zijn of haar vakgebied. De hele werkcollegegroep is ondertussen al aan het Web-Whatsappen (populaire strategie voor zogenaamd meetypen), maar de docent gaat vrolijk door met zijn of haar verhaal. En het mooie is: hij of zij gelooft er heilig in. En voor je ’t weet ben je weer een uur verder. Planmatig is er dus nog werk aan de winkel voor deze docent, maar er is in ieder geval geen gebrek aan passie voor het vak. 

5. De intimiderende 

Ja, ook op de uni komt het voor: angst voor docenten. Bij deze docent wil je het niet op je geweten hebben als je te laat komt of als je een deadline mist. Het is heel normaal dat je als straf een essay van 1500 woorden moet inleveren. En als je dit niet doet, stapt deze docent gerust naar de opleidingscommissie om eens even het één en ander te bespreken over jouw studiepunten. Dus kom nooit te laat, doe je werk, wees vriendelijk en doe alsof je het allemaal héél interessant vind. Dan heb je niets te vrezen, hopelijk.