1. Parijs 

Duh. De stad van de liefde; daar móét je gewoon een keer geweest zijn met je vriend(in). Croissantjes delen, slenteren over de Champs Élysées en een Instawaardige foto maken voor de Eiffeltoren. Eén en al romantiek. Dit wordt ook ondersteund door het elegante Franse taaltje en de romantische ambiance die in Parijs hangt. Wel krijg je met prijskaartjes te maken waar je u tegen zegt, zeker als je op een terrasje in het centrum neerstrijkt. Maar als je nagaat dat je er binnen 3 uur treinen bent en niet per se een duur vliegticket hoeft te boeken, valt het best mee. Een laatste tip: combineer een trip naar Parijs met een paar dagen Disneyland. 

2. Zuid-Afrika 

Het is 11 uur vliegen, maar dan héb je ook wat. Je als stel onderdompelen in een compleet andere cultuur; je moet het gewoon een keer gedaan hebben. Je leert niet alleen van elkaar, maar ook over jezelf en over hoe het er in armere landen aan toe gaat. Natuurlijk bezoek je de wat rijkere toeristische hotspots zoals Kaapstad, maar kijk ook verder dan dat. Ga op safari, ga hiken of kanoën in natuurparken en bezoek musea over de apartheid. Maar waarom Zuid-Afrika, en geen ander Afrikaans land? Puur vanwege de afwisseling. Van wijntjes proeven tot paardrijden in de bergen; alles is mogelijk. En zo heeft ieder wat wils.

3. Italië 

Oké, de drukke toeristische hotspots moet je vermijden. Met hordes toeristen urenlang staan wachten is namelijk allesbehalve romantisch. Maar Italië heeft zoveel meer te bieden dan Rome en het Gardameer. Bezoek Toscane (de film ‘Toscaanse Bruiloft’ is hier niet voor niets opgenomen), ga lekker cliché bootje varen in Venetië (oké, druk, maar wel romantisch tussen al die andere stelletjes) of ga eilandhoppen. Elke avond afsluiten met een lekkere pasta en Tiramisu onder het genot van een wijntje. Wat wil je nog meer? 

4. Wintersport 

Waarschijnlijk denk je nu gelijk aan après-skiën met vrienden, maar het is ook heel leuk om met je geliefde de pistes onveilig te maken. Zeker als je allebei sportief bent. Natuurlijk komt het weleens voor dat je op elkaar moet wachten of dat de één nog wat pistes wilt pakken terwijl de ander echt toe is aan Kaiserschmarrn. Maar dit kan ook een goede les zijn: elkaar wat meer loslaten. Het is trouwens nóg romantischer als je elkaar ski- of snowboardles gaat geven (zonder gefrustreerd te raken). 

5. Roadtrip 

Dit is zo’n vakantie waarbij je niets hoeft te plannen en het niet uitmaakt waar jullie belanden. Pak de auto, sla wat eten en drinken in en gá gewoon. Er zijn genoeg leuke hotels aan de snelweg of in een stadje dichtbij de snelweg te vinden waar je kan overnachten. Hotels kunnen van zichzelf al romantisch zijn (ten minste, als het meezit): het hemelbed, de luxe badkamer, de roomservice, het ontbijtbuffet en als je mazzel hebt de spa. Bovendien hoef je je niet te haasten en kun je massa’s toeristen eenvoudig ontwijken. Je zit nergens aan vast en je hebt ultieme vrijheid. Romantischer kán bijna niet.