1. Je leert nieuwe mensen kennen 

Dit maakt je eerste hoorcollege toch wat minder awkward, aangezien je al mensen kent en je naast hen kunt gaan zitten. Tijdens een introductieweek zit je dagenlang op elkaars lip en leer je je medestudenten goed kennen. Dit vormt – meestal – een goede basis voor hechte vriendschappen. Je weet trouwens ook meteen met wie je liever niet in een werkgroep terecht wilt komen 😉.  

2. Je wordt wegwijs in de stad 

Of je nou bij je ouders blijft wonen of juist op kamers gaat: het is altijd handig om te weten waar de studentenhotspots zijn. Er is meer dan alleen het universiteitsgebouw: zo kun je sporten, terrasjes pakken, flexwerken in hippe cafeetjes, bijkomen in een parkje, uiteten en feestjes pakken. Wel zo handig om te weten waar je dan moet zijn, anders loop je erbij als een verdwaalde toerist. En dat wil je niet. 

3. Je hebt mentoren aan wie je alles kunt vragen 

Oftewel: je intropapa en/of -mama. Zij zijn ervaringsdeskundigen (ze geven zich niet voor niets op als mentoren), en kunnen je adviseren over álles. Niet alleen over feesten en kroegen, maar ook over praktische zaken met betrekking tot je studie. Vaak volgen je mentoren de studie die jij gaat doen, dus ze kunnen je handige tips & tricks geven. Daarnaast kun je ze uithoren over de docenten, de vakken en de lekkerste koffieautomaten op de uni. Maar pas op: mentoren houden er ook van om van jou – het (nog) wat preutse scholiertje – een échte student te maken!

4. Je leert studenten- en studieverenigingen kennen

Zowel studenten- als studieverenigingen houden rekening met de introductieweken van de universiteiten. Meestal ga je met je introgroepje behoorlijk wat verenigingen langs. Ze doen er daar alles aan om je over te halen lid te worden met gratis bier en veelbelovende praatjes. Een beter moment om erachter te komen wat precies bij jou past, bestaat niet. Want het aanbod is groot, heel groot. Veel (oud-)leden van studenten- of studieverenigingen omschrijven hun tijd bij een vereniging als de beste tijd uit hun leven. En dat is niet voor niets.  

5. De mooiste verhalen ontstaan tijdens de introductieweek

Het programma van je introductieweek is ramvol, maar ook één groot feest. Je leert niet alleen de uni kennen, maar je moet ook gekke opdrachten uitvoeren, je bent iedere avond op een feest te vinden en er gebeuren bizarre dingen tussen/met je nieuwe medestudenten én je intropapa of -mama. What happens during de introductieweek, stays in de introductieweek, zullen we maar zeggen. Je wilt het gewoon niet missen!