1. Je kunt meer praktijkervaring opdoen
Met name bij universitaire studies word je er niet toe gedwongen om praktijkervaring op te doen. Stage lopen is een mogelijkheid, maar dit betekent vaak wel dat je een half jaartje studeren in het buitenland of een minor moet laten schieten. In die 4 jaar moeten er simpelweg genoeg andere dingen gebeuren, wil je je studiepunten behalen. Maar vind maar eens een baan, zonder praktijkervaring. Daarnaast heb je een streepje voor bij bedrijven als je stage hebt gelopen. Een laatste voordeel: tijdens een stage leer je ontzettend veel.   

2. Je ontwikkelt meer kennis 
Als je – letterlijk en figuurlijk – meer tijd investeert in je studie, doe je simpelweg meer kennis op. Daarnaast is het vaak zo dat studenten vrijwillig extra vakken volgen, puur omdat zij deze vakken zo interessant vinden. In dit geval neem je theorieën toch heel anders op dan wanneer het ‘moet’. En het belangrijkste argument: extra kennis kan nooit kwaad, toch? 

3. Je kunt je horizon verbreden 
Steeds minder studenten volgen braaf het precieze studieprogramma van de opleiding. Commissietje hier, bijbaantje daar, extra vak erbij. Soms worden deze studenten voor gek verklaard (‘waar háál je de tijd vandaan?’), maar het is wel dé manier om je horizon te verbreden. Je studentenleven bestaat uit méér dan alleen PowerPoint presentaties en wetenschappelijke artikelen. Waak er wel voor dat al deze nevenactiviteiten geen negatieve invloed uitoefenen op je studievoortgang. Een beetje vertraging is oké, maar het imago ‘de eeuwige student’ wil je ook niet… 

4. Je kunt langer genieten van je studententijd
Do we need to say more? Oneindig profiteren van studentenkorting, een lekker onregelmatig leventje, geen saaie 9-tot-5 baan, veel feestjes en borrels. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Werken doe je – als het goed is – de rest van je leven nog. Voor je ’t weet bevind je je middenin de huisje-boompje-beestje (beestje, geen feestje) fase. En dan kun je niet meer terug naar dat vrije studentenleventje. 

5. Je krijgt meer mogelijkheden om te ontdekken wat je echt wilt

De media overspoelt ons met berichten over burn-outs, keuzestress en paniek onder millennials. De belangrijkste oorzaak hiervan? Er is tegenwoordig zó veel mogelijk, er valt zó veel te kiezen. Daarnaast ervaren studenten maatschappelijke druk om voor hun afstuderen een CV van minimaal 2 kantjes te hebben. De hierboven genoemde redenen helpen niet alleen bij de ontwikkeling van een waardig CV, maar ook bij de ontwikkeling van jezelf. Doordat je veel ervaring opdoet, kom je er sneller achter wat je leuk vind en waar je goed in bent. Aangezien je - hopelijk - eerder ontdekt wat je wilt, scheelt dit je een hoop stress als je gaat afstuderen. Maar waak er wél voor dat deze keuzestress en prestatiedruk je studentenleven niet gaat beheersen. Niemand is perfect, en dat is prima.