Ondanks het feit dat er steeds meer studentenkamers worden gebouwd en steeds meer mensen hun kamer tijdelijk verhuren, lijkt het alsmaar moeilijker te worden om een kamer te vinden. Daarnaast willen we een acceptabele studentenkamer, en niet een krot van 7 vierkante meter waar je €650,00 per maand voor betaalt. Het onderstaande lijstje geeft je geen garantie voor een kamer, maar maakt de kans wél groter dat je er eentje vindt. 

1. Vermijd clichés

Je ontkomt bijna niet aan hospiteeravonden, en ook niet aan mails die je moet sturen mocht je uitgenodigd willen worden. Tijdens het versturen van die mails vallen behoorlijk wat studenten door de mand. De verleiding is namelijk groot om een standaard mailtje op te stellen en deze naar jan en alleman te sturen. Zinnen zoals ‘ik ben spontaan, altijd in voor een drankje en schoonmaken is mijn grootste hobby’ gaan écht niet werken, want die worden door iedereen gebruikt. Probeer bij elk mailtje dat je stuurt, rekening te houden met het huis/appartement/gang waar je je berichtje naartoe stuurt, en benadruk in je mail hoe uniek/bijzonder/leuk dat specifieke aspect wel niet is. 

2. Stuur eens wat anders dan een mailtje

Niets is vervelender dan door 93 soortgelijke mails heen scrollen en de leukste eruit filteren. Grote kans dat je niet eens opvalt tussen al die mailtjes. Zorg dat je juist wel opvalt en verstuur een collage/flyer/poster van jezelf (mét foto uiteraard). Nog beter: stuur een filmpje van jezelf op waarin je jezelf presenteert. Of je daadwerkelijk wordt uitgekozen en bij het huis/appartement/gang past kun je nog niet weten, maar opvallen doe je in ieder geval wél. Je laat zien dat je meer moeite hebt gedaan dan de 92 anderen, en dat wordt vaak gewaardeerd. 

3. Doe niet aan ‘PM!’ 

Onder elke oproep binnen de ‘Zoekt kamer in … Community’ een reactie in de trant van ‘PM!’ of ‘Je hebt een berichtje!’ plaatsen, werkt averechts. Dat zien ze zelf óók wel, en ja, ze checken ook hun spamfolder. Als een huis/appartement/gang twijfelt of ze jou moeten uitnodigen voor een hospiteeravond, gaan ze sowieso eerst op online onderzoek uit. Als zij zien dat er onder elke oproep ‘PM!’ of ‘Ik heb je een berichtje gestuurd!’ staat, maak je niet echt een goede indruk. Hiermee laat je namelijk zien dat je het huis/appartement/gang helemaal niet zo speciaal vindt…

4. Laat je horen! 

Je kennissenkring is heel belangrijk bij het vinden van een kamer. Met name als je lid bent van een studentenvereniging is de kans groter dat je een kamer vindt. Studenten willen liever een huisgenoot die ze via via kennen, dan een volstrekt onbekend iemand. Laat dus aan iedereen weten dat je een kamer zoekt, ook via sociale media. Maar pas op: plaats dit alleen op je eigen profiel. Niet alle 40.000 leden van de ‘Zoekt kamer in … Community’ zitten te wachten op jouw spam onder het motto ‘MET SPOED Een KAMER GEZOCHT’. Dat is alleen maar irritant. Je zult zien dat je alleen reacties krijgt van oplichters. Nog een tip: vermijd eisen in je oproep zoals ‘ik zoek een kamer binnen de ring voor maximaal €500,00 inclusief’. Je zult zien dat – als je eenmaal een kamer  hebt – het makkelijker wordt om een beter exemplaar te vinden…