Mede dankzij de #byebyefacebook actie van Arjen Lubach hebben zo’n 10.000 mensen afscheid genomen van Facebook. Daarnaast kreeg het online platform onlangs veel kritiek toen bleek dat er niet héél netjes met persoonlijke gegevens van leden werd omgegaan. Is Facebook straks definitief verleden tijd? Mensen spenderen niet alleen meer tijd op Instagram, maar óók op LinkedIn; dit is nu helemaal hip & happening. En niet alleen voor saaie zakenmensen. Wij vertellen je waarom!

1. Je wordt blootgesteld aan relevante informatie 

Op Facebook zie je – zeg nou ‘ns eerlijk – voor het grootste gedeelte onzin voorbijkomen. ‘Heerlijk geluncht met mijn lieve vriendin’ of ‘ziek in bed #griep’ zijn posts die leuk zijn, maar niet meer dan dat. Op LinkedIn – daarentegen - ‘hoort het niet’ om dit soort dingen te posten. Daar post je alleen zaken die écht relevant zijn. Denk hierbij aan het vermelden van je afstuderen, dat je een nieuwe baan zoekt of het feit dat je onlangs een hele toffe stageplek hebt bemachtigd. Mensen vinden dat veel interessanter dan informatie over wat je gisteravond hebt gegeten.

2. Alles wat je post, wordt daadwerkelijk getoond aan jouw netwerk

Uit onderzoek blijkt dat hetgeen wat jij post op Facebook, niet wordt gezien door iedereen in jouw vriendenlijst. En dat juist wat mensen willen: likes, likes en nog meer likes. Je kunt ze krijgen op Facebook, maar op LinkedIn krijg je er gegarandeerd meer. Jouw complete netwerk krijgt jouw post te zien. En die post heeft waarschijnlijk meer waarde dan een Facebookpost, dus de kans is groot dat er meer mensen op de knop ‘interessant’ voor je drukken. Zo krijgt het netwerk van jouw netwerk dit ook weer te zien onder het motto ‘Pietje vond dit interessant’, wat wellicht voor nóg meer likes kan zorgen. Bingo!

3. Je kunt precies zien wij jou stalkt

Je herkent het vast wel: op Facebook eindeloos door je timeline scrollen, een interessant profiel aanklikken en je vervolgens drie kwartier later realiseren dat je op het profiel van het nichtje van je buurman zijn ex-vrouw zit te koekeloeren. Heel leuk allemaal om te bekijken wat een onbekende zoal doet in zijn of haar leven, maar wat schiet je er nou écht mee op? Niet veel. Gelukkig heeft LinkedIn een zogenaamde antistalk modus: je krijgt een melding als iemand jouw profiel bekijkt. Een béétje awkward niet, als het nichtje van je buurman zijn ex-vrouw een melding krijgt dat zijn of haar profiel is bekeken door jou?! Eindeloos profielen stalken op LinkedIn zit er dus niet in, al helemáál niet bij potentiële werkgevers. Dit gaat je héél véél tijd schelen!

4. Je krijgt inzicht in het netwerk van jouw netwerk 

Vrienden van vrienden van vrienden stalken op Facebook was een bezigheid die je waarschijnlijk behoorlijk wat tijd heeft gekost. Maar geef toe: als je op zoek was naar een specifiek persoon, was dat soms een behoorlijke klus. Met afgeschermde profielen kom je ten slotte niet ver.

Op LinkedIn kun je eenvoudiger in het netwerk van jouw netwerk duiken. Onder ‘connecties’ zie je niet een paar random mensen verschijnen, maar mensen waar je waarschijnlijk wat aan zult hebben. Je kunt hier veel verder ‘kijken’ dan alleen je eigen vriendenkring op Facebook. Handig!