Steeds vaker leidt deze prestatiedruk tot psychische klachten. We hebben de meest voorkomende klachten voor je op een rijtje gezet:

 

1. Depressie

Depressies komen in verschillende mate voor bij studenten. Iemand met een depressie heeft vaak nergens zin in en kan heel pessimistisch en somber zijn. In het ergste geval van depressiviteit ziet iemand het leven niet meer zitten. De oorzaak van een depressie is niet altijd duidelijk. Je kan er bijvoorbeeld gewoon gevoeliger voor zijn dan anderen, of vanwege een burn-out depressief raken.

 

2. Stress

Iedereen ervaart wel eens stress en dat is ook normaal. Het is alleen niet goed wanneer je voor een lange periode stress hebt. Bij veel of langdurige stress kan je je ‘gejaagd’ voelen of last hebben van hartkloppingen. Veel en langdurige stress kan resulteren in overspannen zijn of een burn-out. 

 

3. De burn-out

Steeds meer studenten kampen met een burn-out. Wanneer je een burn-out hebt, ben je letterlijk ‘opgebrand’. Je hersenen en lichaam hebben geen energie meer om ook maar de kleinste dingen uit te voeren en je voelt je enorm lamlendig. Een burn-out wordt vaak veroorzaakt door langdurig te veel stress of te hoge werk- of studiedruk. De enige manier om van een burn-out af te komen, is genoeg ontspannen en uitrusten.

 

4. Angst of paniekaanvallen

Een paniekaanval gaat gepaard met hartkloppingen, klamme handen, zweten en (soms) hyperventilatie. Je wordt overvallen door enorme angst. Een paniekaanval kan onder andere ontstaan door te veel stress. Door de heftige reactie van je lichaam, wordt jouw angst (voor de paniekaanval) nog erger. 

 

Ervaar je klachten? Dit kan je eraan doen

Heb jij ook last van te veel stress, een gejaagd gevoel, of zit je niet lekker in je vel? Blijf er niet mee zitten! Ga naar de huisarts of studentpsycholoog op jouw hogeschool of universiteit. Word je doorverwezen naar een psycholoog? Check dan even of deze ook vergoed wordt door jouw zorgaanbieder. Zo wordt een psycholoog in veel gevallen vergoed bij de studenten zorgverzekering van Zilveren Kruis én krijg je daar als student ook nog eens een mooie korting op je basisverzekering. Fijn toch?

 

Test jezelf

Hoe zit het met jou? Ervaar jij veel stress, of valt het wel mee? Misschien heb je het idee dat je alles wel onder controle hebt, maar is dat ook zo? Vergelijk jezelf met medestudenten met de studenten gezondheidstest. Je ontvangt jouw persoonlijke feedback op je e-mailadres. 

Heb je last van veel stress? Lees onze blog met snelle tips om stress te verminderen.

 

Dit artikel is een samenwerking tussen Studenten.net en Zilveren Kruis.