Je leven draait ineens om heel andere dingen: studie, zelfontplooiing, ongelooflijke hoeveelheden drank en huisgenoten. 

Maar helaas zijn er in deze periode van verandering ook veel studenten die het contact met hun vorige leven een beetje kwijt raken. In hun nieuwe wereld praten ze met hun nieuwe vrienden over hoe kut of geweldig hun huisgenoten zijn maar daarbij vergeten ze hoe het was met hun vroegere huisgenoten, de huisgenoten die ze te eten gaven en die ze maakten tot de mensen die ze nu zijn. Hun ouders.

Afscheid van je ouders

Er zijn veel manieren hoe het afscheid met je ouderlijk huis kan verlopen. Veel studenten die ik ken gingen al vrij vroeg op kamers, sommigen voordat ze überhaupt al gingen studeren. Hierover hadden ze dan afspraken gemaakt en de ouders hielpen vrolijk mee, blij dat ze eindelijk wat rust hadden in huis. Anderen kregen niet meteen de toestemming van hun ouders om op kamers te gaan waardoor ze helemaal niet op kamers gaan of juist veel later in hun studietijd. Meestal gaat een afscheid met het ouderlijk huis in dit geval gepaard met conflicten en moeilijke gesprekken. Maar hoe het afscheid ook verliep, je ouders missen ineens een mond om te voeden en een aanwezigheid in huis.

Het leven van je ouders staat op hun kop

Hoe is dit nu voor je ouders? Hun leven staat zo mogelijk minstens net zo op zijn kop als voor jou. Er moeten bijvoorbeeld ineens veel minder boodschappen gedaan worden en maaltijden moeten veel kleiner. Er gaat ‘s ochtends een wekker minder af en er zit ook iemand minder aan de ontbijttafel. Voor veel gezinnen is dit een lastige overgang, mijn moeder bijvoorbeeld kocht nog steeds evenveel boodschappen als eerst waardoor er steevast een veel te grote hoeveelheid goederen weggegooid moest worden. Van de kop koffie die ‘s ochtends gezet werd moest minstens de helft door de gootsteen. 

Goed nieuws voor je ouders

Maar voor je ouders is er ook goed nieuws. Na een paar weken tot maanden raken ze gewend aan de nieuwe situatie en zullen ze merken dat ze ook veel meer tijd en vooral veel meer geld gaan hebben. Voor veel ouders is dit het moment dat ze volledig losgaan en je complete erfenis er in een korte tijd doorheen jagen. Ze gaan bijvoorbeeld wekenlang op vakantie naar de duurste landen, ze verbouwen het hele huis en maken van je oude kamer een privé-sportschool. 

Misschien heb je wel net zo’n vader als ik die besluit dat dit het uitgewezen moment is voor zijn lang uitgestelde midlifecrisis waarbij hij kosten nog moeite gaat sparen voor zijn nieuwe, dure auto. 

Dus voordat je het huis uit gaat is het een goed idee om een gesprek met je ouders aan te gaan over goed omgaan met geld. 

 


 
Rotterdam_SW_Banner_large