Maar waar kun je als student nou het beste aan de slag? Studenten.net licht vijf typische studentenbanen uit, zodat jij weet waar je de meeste poen verdient en welke voor- en nadelen er aan die bijbaan kleven.

 

1. Callcentermedewerker

Erg populair bij studenten: callcentermedewerker. Als callcentermedewerker kun je geld verdienen en je huiswerk maken tegelijk, ideaal toch? Een baan bij een callcenter is erg flexibel; je roostert jezelf in en je bepaald je eigen werktijden. Vanwege de jonge teams bij een callcenter is de werksfeer vaak prettig. Werken bij een callcenter vergt weinig fysieke inspanning, maar wel mentale inspanning. Je krijgt namelijk vaak dezelfde vragen en klachten van klanten. Een minpuntje aan een baan als callcentermedewerker is de nieuwe telemarketingwet. Volgens deze wet moet een callcentermedewerker zich aan allerlei regels houden, waardoor het telefoneren met de klant een stuk minder interessant is. Misschien ook niet geheel onbelangrijk; bij een callcenter verdient een student behoorlijk goed vergeleken met andere baantjes.

Wat schuift het?

€ 7,- tot € 12,- per uur.

Quote van een student-callcentermedewerker:

“Bel, maar met mate.”

 

2. Privéchauffeur

Privéchauffeur is misschien niet de meest voor de hand liggende bijbaan, maar het is wel een populaire baan bij studenten. Een baan als privéchauffeur is namelijk perfect te combineren met je studie. Op alle mogelijke dagen en tijdstippen zijn er wel mensen die naar hun bestemming moeten, zo kun je op alle mogelijke tijdstippen aan het werk.

Daarnaast is de baan erg afwisselend, je ontmoet veel verschillende mensen en komt op veel verschillende plekken. Als student-privéchauffeur verdien je per uur gemiddeld acht euro. Wel kleven er een aantal nadelen aan deze bijbaan: je moet lang wachten als je een klant van afspraak naar afspraak rijdt, het is onzeker of er wekelijks werk is en wanneer je moet rijden in een privéauto, ben je afhankelijk van het openbaar vervoer.

Wat schuift het?

€ 8,- per uur.

Quote van een student-privéchauffeur:

“Privéchauffeur is echt een top baan. Wie wil nou niet op allerlei verschillende plekken komen en rondrijden in dure auto’s?”

 

3. Straatverkoper

Met andere studenten op pad gaan, jezelf inplannen en je verkoopskills opkrikken? Dat kan allemaal als straatverkoper. Helaas moet je als straatverkoper weer en wind trotseren voor je zuurverdiende centen. Ook moet je rekenen op boze blikken en een heleboel afwijzingen van voorbijgangers. Als straatverkoper ga je samen met een groep studenten op pad om abonnementen te verkopen, hierdoor kom je veel in contact met zowel studenten als met andere mensen.

Je moet minimaal één keer per week werken en je bepaalt zelf wanneer je werkt. Je verdient ongeveer zeven euro per uur. Daarnaast verdien je bonussen wanneer je meer abonnementen verkoopt, per abonnement is dat zo'n drie euro bovenop het uurloon. Let wel: wanneer je niets verkoopt, gelden er weer andere spelregels. Zo krijg je bijvoorbeeld maar drie uren uitbetaald voor een werkdag van zeven uren.

Wat schuift het?

€ 7,- (excl. bonus) per uur.

Quote van een student-straatverkoper:

"De baan is leuk in de zomer, maar vreselijk in de winter."


4. Barmedewerker

Barmedewerker is een typische studentenbaan, want je bent tijdens het werk omringd door andere studenten. Als barkeeper ben je in het nachtleven aan het werk en daardoor heb je veel contact met gezellige studenten en andere stappers. Tijdens het werken, vermaak je jezelf met de muziek, de sfeer en - heel stiekem - met een drankje.

Als barmedewerker werk je veel uren in één nacht en verdien je dus veel geld. Gemiddeld verdien je als barmedewerker zes euro per uur. Helaas lig je vaak laat in bed en raak je je dag- en nachtritme kwijt, dit is onhandig wanneer je de volgende dag college hebt. Maar ben jij een nachtmens en kun je prima zonder die extra uurtjes slaap? Dan is een baan als barmedewerker wellicht iets voor jou.

Wat schuift het?

€ 6,- (excl. fooien) per uur.

Quote van een student-barmedewerker:

"Een baan als barmedewerker is een aanrader voor echte nachtdieren."

 

5. Cassièr(e) bij een supermarkt

Werken als cassièr(e) bij een supermarkt; verstand op nul en blik op oneindig. Na een lange en vermoeiende dag vol onbegrijpelijke colleges, gewoon zitten en scannen. Werken als cassièr(e) is niet heel moeilijk en je hebt het werk zo onder de knie, je hebt geen lange trainingen of inwerkperiodes. Doorgaans heb je weinig contact met je collega's, maar voornamelijk contact met de klanten. Dit zijn meestal buurtbewoners, dus vaste klanten. Zij zorgen voor hele gezellige, hele interessante of hele korte gesprekken.

Helaas verdient een cassièr(e) niet veel vergeleken met de andere studentenbanen. Als kassier verdien je zo'n vijf euro per uur en heb je geen kans op bonussen. Wel ben je verzekerd van een vast aantal uren per week en een vast uurloon. Houd er wel rekening mee dat supermarkten over het algemeen zwaar aan leeftijdsdiscriminatie doen, begin daarom het liefst zo jong mogelijk met supermarktwerk.

Wat schuift het?

€ 5,- per uur.

Quote van een student-cassièr(e):

"Ik ben gek op de klanten, vooral wanneer zij dolgelukkig zijn met hun voordeelpak wasmiddel. Hilarisch!"

 

Foto credits : Sabri Tuzcu