Dat je uit het goede hout gesneden moet zijn om tot een studentenvereniging toegelaten te worden is algemeen bekend. Maar hoe je kwaliteiten gemeten worden, blijft gissen. De verenigingen zelf zijn erg gesloten en asprirant-leden moeten geheimhouding tekenen. Details over de ontgroeningen komen alleen naar buiten als het misgaat.

 

1. Drinken van een liter jenever & ernstig letsel

In 1997 overlijdt Reinout Pfeiffer in Groningen na het drinken van een liter jenever. De 18-jarige Rotterdammer moest bewijzen dat hij geschikt was om in een studentenhuis van de Groninger vereniging Vindicat Atque Polit te mogen wonen. Hij had de jenever uit moeten braken, maar pogingen om hem de drank weer te laten uitspugen mislukten. In zijn slaap kreeg Pfeiffer een epileptische aanval en hij overleed in zijn bed.

In 2015 wordt Vindicat wederom op de vingers getikt - deze keer na een ontgroening - voor geweld en intimidatie. Dit blijkt uit onderzoek van kwaliteitskrant NRC. Beschonken leden van Commissie tot Overdracht Corps Kennis (COCK) van de Groningse studentenvereniging Vindicat intimideren ‘feuten’ die een te grote mond hebben. Minutenlang worden ze in een wall squat tegen de muur gezet om corpsregels op te dreunen. Er vallen klappen. Pas als een ouder dreigt naar de pers te stappen, horen de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool in Groningen over het incident. Dezelfde introductiecommissie bezorgt in 2016 een aspirant-lid ernstig hoofdletsel. Hij belandt in het ziekenhuis, nadat een COCK-lid op zijn hoofd is gaan staan.

 

2. Coma na zes liter water

In 2005 raakte een student in coma tijdens een ontgroening. Hij moest zich bewijzen tegenover de Kroegcommissie van studentenvereniging Albertus Magnus. Na zes liter water in korte tijd te hebben gedronken, hielden zijn nieren het voor gezien. De jongen heeft anderhalve dag in coma gelegen. Het nuttigen van alcohol was toen al verboden tijdens ontgroeningen, maar de studenten hadden er geen rekening mee gehouden dat water - in grote hoeveelheden - óók schadelijk kan zijn.


3. Flauwgevallen feuten

In 2002 werd bekend dat Utrechtse studentenverenigingen zich ernstig misdroegen. De Universiteit van Utrecht besloot na de wantoestanden het contract voor subsidie met de vereniging Veritas te verbreken. Wat was er aan de hand? Er kwamen berichten naar buiten over eerstejaars die flauwvielen, poep in hun haar gesmeerd kregen, levertraan moesten slikken en bruistabletten moesten eten zodat ze gingen schuimbekken. Na onderzoek van het bestuur van de universiteit bleek er inderdaad sprake te zijn van geestelijke en lichamelijke uitputting. Het U-blad schreef hierover: “Het college van bestuur acht bewezen dat aspirant-leden flauwvielen als gevolg van het introductieprogramma, dat ze tegen hun wil moesten eten, dat ze geen vrije toegang tot de toiletten hadden en dat zij blootstonden aan ernstige verbale intimidatie.”


4. In brand gestoken

In 2010 ging het gruwelijk mis in Groningen toen een student in brand werd gestoken. De 21-jarige jongen, die zich verkleed had als Sinterklaas, liep tweede- en derdegraads brandwonden op. Hoewel de jongen zelf niet de politie wilde inschakelen, hebben zijn ouders wel aangifte gedaan. De jongen verklaarde zelf te hebben gevraagd om in brand gestoken te worden. Een medestudent voldeed aan dit verzoek door een brandende vloeistof over het Sinterklaaspak te sprenkelen. Er ontstond een grote vuurbol en de student wist zichzelf te redden door al brandend het water in te springen. Na dit ongeluk is de ontgroening doorgegaan. Pas 40 uur na het voorval ging de jongen naar het ziekenhuis, waarna hij direct werd opgenomen in het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis in Groningen.


5. Kruipen door slachtafval: huidziektes

In 1988 konden ze er ook al wat van. De Rotterdamse vereniging Sanctus Laurentius liet de aspirant-leden door gangen vol slachtafval kruipen. Door een bacterie die in het verrotte vlees zat liepen tientallen studenten met wondjes een huidziekte op. Het bestuur van de vereniging is hierna op het matje geroepen. Het slachtafval is daarna vervangen door groenteafval.


6. Seks met kippen?

Studenten in Utrecht worden in 2007 gedwongen om seks met kippen te hebben, dierenbloed te drinken en met een geamputeerde stierenpenis op zak te lopen. Als de studenten dit weigerden, werd gedreigd dat de kippen in de geslachtsdelen zouden pikken. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming stelde een onderzoek in. De kippenseks is echter nooit bewezen.

kip pixabay Winsker

7. Hoofd in wc-pot

Het Rotterdamsch Studenten Corps werd in 2002 belaagd door niemand minder dan cabaretier Youp van ’t Hek. Zijn neefje, Arthur, ontvluchtte na een dag zijn ontgroening en deelde zijn ervaringen met zijn beroemde oom. In drie columns gaf Van ’t Hek zijn uitgesproken mening over de ontgroeningen waaraan zijn neefje blootgesteld was. Van ’t Hek omschrijft de ontgroening als zeer vernederend en meldt dat eerstejaars met een pak slaag werden bedreigd met verschillende voorwerpen, waaronder honkbalknuppels. Een andere student werd met zijn hoofd in een toiletpot geduwd nadat hij twaalf uur lang niks had mogen drinken. De Rotterdamse universiteit verbrak daarna de banden met de studentenvereniging en stopte de subsidie. In 2003 kreeg de vereniging de subsidie weer terug.


8. Wanpraktijken in Delft

In 2007 wordt het Delftsch Studenten Corps door het bestuur van de TU Delft op de vingers getikt. In het collegejaar 2008-2009 wordt de vereniging financieel gekort door het bestuur wegens wanpraktijken tijdens de ontgroeningen. De praktijken werden bekend nadat de vader van een nul, zelf een oud-corpslid, een opiniërend artikel schreef naar de redactie van de nrcnext. Enkele details: de feuten moesten met z’n allen uit een fles water drinken waardoor iedereen ziek werd, ze werden geslagen, want “een vlakke” mag, de eerstejaars moesten urenlang in ijswater zitten, feuten moeten eindeloos met het hoofd omhoog en in de mond een brandende kaars stil blijven zitten en de nullen moeten niet op maar in een kratje zitten. Natuurlijk ontkent het Delftsch Studenten Corps de aantijgingen.


9. Overreden jongen

In september 1997 komt de Groningse studentenvereniging Vindicat in het nieuws. Een uitgeputte feut die in het gras lag te slapen wordt over het hoofd gezien door een kampleider. Hij rijdt over de student heen. In het donker had de kampleider de jongen niet zien liggen. Dit incident vond enkele weken voor het overlijden van Reinout Pfeiffer plaats. Na deze incidenten zijn de regels omtrent ontgroeningen aangescherpt. Nullen moeten minimaal zes uur slaap per nacht krijgen en ook het gebruik van alcohol tijdens ontgroeningen is sindsdien verboden.


10. Goudvissen doorslikken

Aspirant-leden van de studentenvereniging Unitas in Amsterdam hebben tijdens hun ontgroening in 2007 water met goudvissen moeten doorslikken. De goudvissen werden in Groningen in een flesje water gedaan waarna de feuten ze naar Amsterdam moesten brengen. Eenmaal aangekomen in Amsterdam werd hun verteld dat zij de flesjes met vis en al op moesten drinken.

Bron: NRC

Coverbeeld: Unsplash
Beeld: Pixabay/Winsker